Prima pagină » Economic Local » Mărturia unui ieșean care după ce a rămas fără locul de muncă nu poate obține nici ajutorul de șomaj. „Simt că patronul și-a bătut joc de mine”
Mărturia unui ieșean care după ce a rămas fără locul de muncă nu poate obține nici ajutorul de șomaj.

Mărturia unui ieșean care după ce a rămas fără locul de muncă nu poate obține nici ajutorul de șomaj. „Simt că patronul și-a bătut joc de mine”

03 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care au rămas fără locurile de muncă în anul 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, au încercat să se reangajeze, dar nu au fost sunați de nimeni. Mai mult, o parte dintre aceștia nu pot să primească nici ajutorul de șomaj după ce au fost dați afară de angajatori. În anul 2020, de la debutul pandemiei până în prezent, au rămas fără locurile de muncă 2.600 de persoane care lucrau în domeniul HoReCa, industrie și transporturi.

Unul dintre șomerii din Iași care a rămas fără locul de muncă susține că a pierdut 6 luni de indemnizație de șomaj pentru că a lucrat o lună la fostul angajator.

„Am fost trimis în șomaj de la 1 aprilie 2020, când a venit pandemia. Firma m-a reangajat la 1 septembrie 2020, cu contract pe perioadă nedeterminată, nemaifiind în șomaj. Am fost dat afară din nou la data de 15 octombrie 2020, când pandemia a revenit în forță. Acum nu mai am dreptul la șomaj pentru că nu am 12 luni lucrate, ceea ce a confirmat și AJOFM. Pentru că nu mai am asigurare, nu mai am nimic, simt că patronul și-a bătut joc de mine. Adică am ales să lucrez pentru ei și am pierdut 6 luni de șomaj pentru o lună de salariu”, povestește Mihai Olaru.

Șomer din Iași: „Pentru că nu mai am asigurare, nu mai am nimic, simt că firma și-a bătut joc de mine”

Ieșeanul se gândește să-și dea fostul patron în judecată pentru că a revenit la muncă atunci când i s-au solicitat serviciile, dar acum el este cel păgubit.

„Am sunat la firmă să explic situația, cei de la firmă mi-au spus că nu e treaba lor, să mă descurc. Eu mă gândesc să îi dau în judecată, pentru că trebuiau să își facă un plan măcar pentru 3 luni, cu angajații, să nu fiu într-o astfel de situație. Patronul firmei a crezut că pandemia a trecut și totul revine la normal, dar a greșit, iar acum eu plătesc pentru greșeala directorului”, susține Mihai Olaru.

Șomer din Iași: „Nu pot să primesc șomaj, nu am găsit un nou loc de muncă”

Într-o situație similară a fost și Iulian Petraru, care a rămas șomer și susține că nu a primit indemnizație de șomaj pentru că nu îndeplinește condițiile necesare acordării sumelor de la stat timp de 6 luni. Pentru că nu a găsit niciun alt loc de muncă, se gândește să plece în străinătate.

„Eu am muncit 3 luni, am fost trimis în șomaj, apoi reangajat pentru alte 3 luni și din nou trimis în șomaj tehnic, apoi șomaj definitiv. Nu pot să primesc șomaj, nu am găsit un nou loc de muncă pentru că în domeniul unde am lucrat a fost dat afară jumătate din personal. Mă gândesc să plec din țară pentru a munci ca ospătar, pentru că aici nu am ce să fac”, susține Iulian Petraru.

Ieșenii care au rămas șomeri au încercat să se angajeze, dar nu au fost sunați de niciun reprezentant al firmelor unde au depus CV-urile

Un alt ieșean care a rămas șomer din cauza pandemiei este Ionuț P. Ieșeanul susține că a lucrat la o fabrică de vopsele și din cauza reducerii de personal a fost primul pe lista celor concediați pentru că era cel mai nou în firmă.

„Eu sunt de 3 luni șomer. Am fost dat afară după ce firma a început să nu mai aibă comenzi. Cel puțin asta ni s-a spus. Că din cauza pandemiei nu mai merge afacerea. Iau șomaj în valoare de aproape 400 de lei, în fiecare lună. Mi-am depus CV-urile la mai multe firme, dar nu m-a sunat nimeni. În 3 luni nu o să mai iau niciun ban și mă tem că nu o să-mi găsesc repede un nou serviciu pentru că am văzut că cer experiență de minimum 2 ani, iar eu am doar un an muncit la fabrică”, susține Ionuț P.

Noi disponibilizări au fost anunțate în domeniul HoReCa, cel mai afectat domeniu de pandemia de COVID-19

De la debutul pandemiei până în prezent au rămas fără locurile de muncă 2.600 de persoane care lucrau în industrie, HoReCa sau transporturi. La nivelul județului erau înregistrați aproximativ 7.000 de șomeri, cei mai mulți fiind din mediul urban, mare parte dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj. Modul de calcul al cuantumului indemnizațiilor de șomaj este 75 la sută din indicele social de referință (ISR), care este 500 de lei, adică 375 lei, la care se adaugă un procent proporțional vechimii în muncă, sumă calculată raportat la salariul mediu brut de pe ultimele 12 luni.

Șomerii din Iași pot face cursuri de recalificare organizate de AJOFM pentru a se angaja mai ușor

Ieșenii care au rămas șomeri și vor să se recalifice pentru a-și găsi mai ușor un nou loc de muncă se pot înscrie la cursurile de recalificare organizate de AJOFM Iași. În anul 2020 sunt organizate cursuri pentru electricieni, specialiști în resurse umane, în agricultură sau coafeze.

„Noi derulăm cursuri de recalificare în funcție de cerințele pieței. Acum sunt organizate cursuri pentru coafeză, specialist în resurse umane și electrician. Vin persoane care au lucrat în domenii total diferite față de ceea ce învață la cursuri și reușesc să se angajeze după finalizarea lor”, susține Ciprian Necula, director adjunct al AJOFM Iași.

În anul 2020 au finalizat cursurile de recalificare aproximativ 30 de șomeri care erau înscriși în evidențele AJOFM Iași

Șomerii din Iași care voiau să se angajeze cu ajutorul diplomei obținute în urma finalizării cursurilor de formare profesională au fost nevoiți să aștepte câteva luni pentru a reîncepe cursurile care le asigurau un loc de muncă, fiind reluate abia din luna iunie, din cauza pandemiei de COVID-19. Potrivit AJOFM Iași, rata succesului acestor cursuri organizate la Centrul de Calificare Profesională este de 60 la sută. Cursurile durează 3 luni, cu proba teoretică și practică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *