Prima pagină » Titlurile zilei » Mărturia înfricoșătoare a unui ieșean care a supraviețuit celor mai groaznice momente: „Am stat de vorbă cu diavolul. Crucea m-a salvat” – FOTO, VIDEO

Mărturia înfricoșătoare a unui ieșean care a supraviețuit celor mai groaznice momente: „Am stat de vorbă cu diavolul. Crucea m-a salvat” – FOTO, VIDEO

25 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Este singurul ieșean în viață care a trecut prin cele mai importante evenimente ale secolului trecut. A prins ambele războaie mondiale și a supraviețuit unor condiții greu de imaginat la mii de kilometri depărtare de propria locuință. A stat trei săptămâni departe de camarazi, singur pe frontul rusesc, și a înfruntat de zeci de ori moartea în cele mai oribile condiții

Poveste de viață cum nu s-a mai văzut în Iași. Într-un cartier din municipiu își duce traiul poate singurul ieșean care a trăit cele mai importante evenimente ale secolului trecut. În 108 ani de viață a văzut ororile ambelor războaie mondiale care au măcinat lumea și a reușit să treacă cu bine peste cele mai grele momente.

Căpitanul (rtr.) Vasile Stămăteanu s-a născut la data de 2 februarie 1912 în localitatea Fântânele în județul Botoșani. În prezent, comuna este parte a județului Suceava. A prins din plin Primul Război Mondial, perioadă care însă l-a marcat, după cum mărturisește, și care i-a format viața ulterior.

„Tatăl meu a fost invalid de război. A luptat în Primul Război Mondial și s-a întors acasă fără un picior. În 1916, când a început războiul, eram mic copil. Totuși, aveam încă de atunci o speranță că voi ajunge cineva, că voi face ceva pentru țara mea. Am fost o familie mare, majoritatea fiind bolnavi. Eu am avut noroc să fiu un copil sănătos și asta m-a făcut să ajung la ceea ce sunt acum”, a spus Vasile Stămăteanu.

Momente neașteptate pe Frontul de Est. Detașamentul de sacrificiu

Pe 12 martie 1942, a fost mobilizat în cadrul Regimentului 53 Infanterie, cu care a participat la luptele desfășurate pe Frontul de Est, ajungând până la Odessa. După 1 aprilie 1944 a participat, cu Regimentul 25 Infanterie, la luptele desfășurate în Peninsula Crimeea. Căpitanul Stămăteanu a făcut parte din „Detașamentul de sacrificiu” al Armatei Române. Căpitalul era cel care se ocupa de minarea și deminarea câmpului de război, fiind într-un permanent pericol.

„În viața mea nu m-am temut de nimic. Am trecut prin multe și am stat de vorbă și cu diavolul și nu m-am temut. Mi s-a arătat în persoană. Nu am știut cine e la vremea respectivă și am vorbit cu el. L-am văzut pe un pod și abia după ce mi-am făcut cruce a dispărut. Cu crucea pe frunte am mers și pe front. Acolo mi s-au întâmplat multe și m-a protejat Dumnezeu. Am plecat cu armata pe front, am fost la misiuni speciale pentru că ei știau că nu mă tem. Am tratat războiul ca pe o joacă și asta m-a ajutat mult atunci, în adrenalina momentului. åsta a fost norocul meu pe front. Regimentul mă trimitea mereu pentru că știau că voi reuși și că nu am cum să mor. Rușii au tras în noi și Dumnezeu m-a protejat. Au tras în mine și nu s-au prins gloanțele. Un glonț s-a oprit în capsele de la cizme. Am fost trimis în misiuni speciale de recunoaștere”, a spus căpitanul (rtr) Vasile Stămăteanu.

Singur pe front

Acțiunile din perioada războiului l-au purtat departe de camarazi. O perioadă de câteva săptămâni a stat departe de ceilalți militari după ce aceștia au fost capturați de către armata sovietică. S-a ascuns în casa unei femei și a supraviețuit cu puțina mâncare pe care aceasta i-o dădea. În tot acest timp încerca să dea de urma camarazilor săi.

„Am făcut o școală nemțească unde am învățat despre toate felurile de armament. Am făcut proiectile ca specialistul și am ajuns să predau ofițerilor români despre cum să se folosească de armament. La Odessa am stat lângă o zonă de tren. Au fost momente grele pe care le-am trecut cu bine și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru”, a adăugat căpitalul (rtr) Vasile Stămăteanu.

Momente impresionante pentru urmașii săi

Membrii familiei i-au urmat exemplul de viață. Cel care a rămas impresionat de poveștile căpitanului a fost strănepotul său. La numai 19 ani, acesta a arătat că străbunicul lui i-a insuflat multe despre ceea ce înseamnă curajul și camaraderia.

„De când eram mic și eu mă jucam cu mașinuțele, străbunicul își găsea momente să-mi povestească despre isprăvile lui și nici nu-mi dădeam seama cum trece timpul. Poveștile curgeau frumos de la el. Eu le-am mai uitat, dar sigur el și le amintește și îmi va spune din nou, cu altă ocazie. M-a impresionat foarte mult ceea ce a trăit el. M-au marcat momentele când a scăpat de închisoare, când s-a ascuns la cineva acasă. Sunt momente pe care de obicei le vezi în filme și nu crezi că cineva le-a trăit pe viu”, a spus Sebastian Tihon, strănepotul căpitanului Stămăteanu.

Sărbătorit de Armata Română

Alături de alți veterani de război, căpitanul Stămăteanu a fost sărbătorit de militarii Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași. Acțiunea a fost derulată în colaborare cu Asociația „Farmecul Vieții” pentru a marca Ziua Veteranilor de Război. În județ mai sunt circa 80 de veterani care au luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Militarii Brigăzii și reprezentanții Asociației Farmecul Vieții au distribuit pachete cu alimente veteranilor de război și văduvelor veteranilor din județul Iași. Am început o campanie pentru persoanele defavorizate din județ. Prin acest mic gest dorim să transmitem tuturor celor pe care îi vizităm că nu i-am uitat, că îi prețuim și că le suntem recunoscători pentru tot ceea ce au făcut de-a lungul timpului pentru țara noastră. Am avut onoarea să vizităm cel mai vârstnic veteran de război din județul Iași, în vârstă de 108 ani, care ne-a împărtășit toate dezvăluirile impresionante pe care acesta le-a trăit. Ca militari, cel mai mult ne-au impresionat poveștile de pe câmpul de luptă. Nu e ușor să fi acolo și acest aspect ne impresionează cel mai mult”, a menționat lt. Andrei Vicol din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025