Prima pagină » Titlurile zilei » Mărturia care îți face pielea de găină. Un gropar din cimitirul Eternitatea a făcut o descoperire halucinată la dezgroparea unui soldat, mort cu 7 ani în urmă: ”Ne-am mirat toți când am deschis sicriul, era așa ca un fel de gelatină”

Mărturia care îți face pielea de găină. Un gropar din cimitirul Eternitatea a făcut o descoperire halucinată la dezgroparea unui soldat, mort cu 7 ani în urmă: ”Ne-am mirat toți când am deschis sicriul, era așa ca un fel de gelatină”

12 ian. 2022, 02:00,
George Popa în Titlurile zilei

El este unul dintre ieșenii care practică o meserie mai puțin râvnită. Din anul 2004, Costică Colotin vine 6 zile pe săptămână la cimitir, acolo unde sapă gropile oamenilor trecuți în neființă. Timp de 18 ani, de când este gropar, Costică a trecut prin diferite situații la care a rezistat cu greu, însă nu s-a lăsat copleșit de emoții și s-a obișnuit cu meseria

El este unul dintre puținii ieșeni care practică o meserie de care mulți alții ar fugi. Costică Colotin, în schimb, consideră acum meseria de gropar ca fiind una normală. Acesta, din anul 2004, practică cu demnitate o meserie cu care s-a obișnuit mai greu la început.

”Eu eram angajat la Servicii Publice și lucram în diferite zone ale orașului, unde era nevoie de întreținere la spațiile verzi. În anul 2004 am fost repartizat pe funcția de gropar și a trebuit să mă conformez, nu am avut de ales. Pe atunci am lucrat în cimitirul „Sfânta Treime”, de pe strada Popăuţi, mai apoi am fost transferat aici, la Eternitatea. La început mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu noua mea funcție, dacă putem să îi spunem așa. În schimb, trebuia să am un loc de muncă, așa că nu am avut de ales și a trebuit să mă acomodez cu tot ceea ce presupune meseria de gropar. Unul dintre cele mai grele momente este atunci când trebuie să asist la slujba de înmormântare și să văd atât de mulți oameni îndurerați care plâng”, a povestit Costică Colotin, gropar de meserie.

Groparul Costică Colotin: „Am deschis sicriul și am observat că nu avea corpul descompus”

Costică Colotin, groparul ieșean în vârstă de 48 de ani, le-a povestit reporterilor BZI prin ce greutăți trece el la locul de muncă. Conform spuselor groparului, nu săpatul gropii în sine este cea mai grea parte a meseriei, deși în unele condiții meteo și această activitate poate deveni un chin, dar celelalte situații în care ești pus ca gropar al unui cimitir sunt mult mai grele.

”Noi ca și gropari trebuie să manevrăm sicriul până în groapă, noroc că am colegi care să mă ajute. Suntem 6 gropari în total, asta pentru a putea deservi două înmormântări în același timp. Însă adevărata provocare vine atunci când sunt pus în postura de a face o deshumare pentru a elibera un loc de veci. Atunci trebuie să strâng osemintele persoanei deshumate și să le depozitez într-un sac. Tot acest proces trebuie să urmeze o tradiție bine stabilită, se începe mereu de la capul persoanei răposate și apoi oasele se strâng în ordine, tot acest proces fiind făcut de față cu una dintre rudele persoanei deshumate. Cât despre săpatul efectiv al gropii, nu este ceva ieșit din comun de greu, însă devine un chin când tebuie să săpăm gropile iarna, atunci când pământul este înghețat și trebuie să săpăm cu târnăcopul”, a adăugat Costică Colotin.

Acesta a spus că o imagine l-a marcat, mai exact atunci când un soldat mort pe câmpul de luptă nu s-a descompus, astfel trupul soldatului a rămas în mare parte intact atunci când a fost deshumat.

”La un moment dat a fost nevoie să fie deshumat un soldat, ne-am mirat toți când am deschis sicriul și am observat că nu avea corpul descompus, era așa ca un fel de gelatină mai mult. Probabil din cauza soluțiilor cu care a fost îmbălsămat trupul soldatului, nu-mi dau seama exact de ce era așa”, a mai spus groparul Costică Colotin.

Ce spune familia lui Costică despre meseria de gropar?

Ieșeanul nu are copii, în schimb a precizat că familia sa nu a avut nimic împotrivă atunci când a aflat despre transferul lui de la spații verzi la meseria de gropar.

”Nu, din păcate nu am copii, dar am o familie care m-a susținut mereu. M-a susținut și a încercat să mă ajute să înțeleg că această meserie este ca oricare alta”, a mai spus groparul în vârstă de 48 de ani.

Acesta a mai precizat că s-a plimbat atât de mult prin cimitir, încât a început să îl învețe pe de rost, cu toate că Cimitirul Eternitatea are o suprafață de aproximativ 45 de hectare, fiind astfel al doilea cimitir ca mărime și importanță din România, după cimitirul Bellu din capitală.

”Da, de multe ori știu pe de rost pe unde sunt parcelele și cam pe unde trebuie să sap, dar sunt situații în care mă mai uit și pe harta cimitirului. Oricum, este imposibil să săpăm într-un alt loc decât cel stabilit, pentru că după ce noi identificăm locul, trebuie să cerem și o confirmare de la administrația cimitirului”, a declarat în încheiere Costică Colotin, bărbatul care lucrează ca gropar de 18 ani.

Acesta a mai precizat că gropile trebuie să fie poligonale, cu dimensiunile de 90 de centimetri la cap și 60 de centimetri la picioare, iar la adâncime, dimensiunea trebuie să fie cuprinsă între 1,8 și 2 metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024