Marțea Mare este cea de-a doua zi din Săptămâna Patimilor și este cunoscută în popor și drept Marțea Seacă. În această zi, ca și în toate celelalte zile de pe cuprinsul Săptămânii Mari, în biserica ortodoxă se celebrează slujbe speciale, numite denii. Cuvântul „denie” provine din cuvântul slav „vdenie”, care înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Denumirea aceasta s-a încetățenit, deoarece slujbele din Săptămâna Mare se săvârșesc seara sau la miezul nopții, în cazul mănăstirilor.
Tradiții și obiceiuri în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor
În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, în timpul deniei, în biserici se citește Pilda celor zece fecioare. De asemenea, Mântuitorul a rostit și Pilda Talanților. Pilda celor 10 fecioare vorbește despre 5 fecioare înțelepte și 5 fecioare neînțelepte, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți. Hristos se numește pe sine „mire”, iar apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”. Citind în timpul deniei această pildă, preoții îi pregătesc pe creștini pentru cea de-a doua venire a Mântuitorului. Iisus Hristos este mirele, iar creștinii trebuie să fie mereu gata să-l întâmpine. Pentru cea de-a doua venire a Mântuitorului, creștinii trebuie să aibă candela credinței aprinsă. În Săptămâna Mare, femeile fac pregătiri intense pentru a sărbători așa cum se cuvine Paștele. Astfel, se face curățenie generală, se scutură covoarele, se aspiră și se spală geamurile. Aceasta este și ultima zi în care oamenii pot munci la câmp, dar și în ultima zi de dinainte de Înviere, în care se mai spală și se mai calcă.
Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii în Săptămâna Mare
În Săptămâna Mare, credincioșii ar trebui să postească, să se roage mai mult decât o fac de obicei şi să facă fapte de milostenie pentru a fi pregătiţi să se bucure de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii: Învierea Domnului Iisus Hristos. Unii credincioși țin, în această săptămână, un post mai aspru, astfel că preferă doar să ajuneze, adică să nu mănânce nimic de la răsărit până la apusul soarelui. În fiecare seară din Săptămâna Mare, începând cu Duminica Floriilor până în Vinerea Mare, preoţii celebrează slujbe speciale, numite denii. În denia din Vinerea Mare se cântă Prohodul Domnului. În Săptămâna Patimilor, gospodinele încep pregătirile pentru Paște, se face curățenie în casă și prin gospodării, se îngrijesc mormintele celor dragi, se pregătesc bucatele ce vor fi servite după Înviere, iar în Joia Mare se înroșesc ouăle.
Printre obiceiurile respectate de creștini în Săptămâna Mare există și o tradiție străveche care spune că, în noaptea de dinaintea Joii Mari, se deschid mormintele, iar sufletele celor decedați se întorc la casele lor. De aceea, în trecut, pentru a le întâmpina se aprindeau focuri în curți sau în cimitire. Tradiția spune că aceste focuri aveau menirea de a încălzi sufletele celor trecuți la cele veșnice.