Marmelada de gutui este un deliciu irezistibil, fiind pe placul multora dintre noi. Aromată, gustoasă și fină, marmelada de gutui este pregătită cu grijă de către gospodine pentru a-i surprinde pe cei dragi cu un desert ca în vremea copilăriei. Iată rețeta cu care îi vei cuceri pe cei de la masă.
Marmeladă de gutui, un deliciu irezistibil
Dacă vrem să îi cucerim pe cei de la masă cu un deliciu irezistibil, ideală este savurasa marmeladă de gutui. Gutuile au un parfum și un gust deosebit, iar preparatele obținute din aceste fructe sunt rafinate, gustoase și sănătoase. Marmelada este o compoziție densă între peltea și gem, cu o textură de jeleu.
Acest preparat delicios este ușor de făcut acasă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final ne vom încânta papilele gustative cu un desert de neuitat. Marmelada de gutui poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită ca ingredient în prepararea unor prăjituri de casă fragede, pufoase și gustoase.
Pe lângă acest deliciu, putem pregăti în plin sezon de toamnă și un magiun de prune savuros. Când vine vorba de dulcețuri, gospodinele se întrec în tot felul de rețete inedite, rafinate și spectaculoase. O dulceață aromată și fină este cea de struguri. Dulceața de struguri necesită mai mult timp de pregătire, însă la final ne vom încânta papilele gustative cu un adevărat deliciu.
Un alt desert savuros și pe placul multora dintre noi este prăjitura cu gutui caramelizate. Aceasta este aromată, fină și extrem de gustoasă. Prăjitura cu gutui poate fi pregătită la mesele festive, dar și ori de câte ori vrem să ne bucurăm de aroma unui desert rafinat.
Cum să îi cucerești pe cei de la masă cu un desert inedit
Pentru delicioasa marmeladă de gutui, vom avea nevoie de 2 kg de gutui bine coapte, 1 baton de scorțișoară, 1 lămâie, 600 g de zahăr și 3 l de apă. Mai întâi se spală bine gutuile, se curăță de coajă, se feliază și se pun într-un bol cu apă. După ce toate gutuile sunt gata, se scurg de apă și se pun într-o oală.
Se adaugă apă cât să le acopere, apoi se pune scorțișoara și câteva felii de coajă de lămâie. Se pun gutuile la fiert la foc mediu timp de 30 de minute până când acestea se înmoaie ușor. Se înlătură bețele sau batonul de scorțișoară, se scurg gutuile și se mixează cu ajutorul unui blender până când se obține un piure fin și cremos.
După aceea se adaugă zahăr cât jumătate din cantitatea de piure. Se pune piureul amestecat cu zahăr în oală și se adaugă 3 linguri de zeamă de lămâie. Se lasă la fiert timp de 30 de minute și se amestecă ușor. Când este gata, se ia piureul de gutui de pe foc.
Se pregătește o tavă de copt, se unge cu unt și se așază pasta de gutui apoi se uniformizează. Se coace timp de o oră la temperatura de 50°C și se verifică din când în când. La final, se scoate marmelada de gutui din cuptor, se lasă la răcit în tavă apoi se răstoarnă pe un platou și se taie felii sau în diferite forme, după preferințe.
Marmelada de gutui este gustoasă, aromată și ușor de făcut. Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final ne vom încânta papilele gustative cu un adevărat deliciu.