Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirus: markerii din sange care indica riscul de mortalitate
Coronavirus: markerii din sange care indica riscul de mortalitate

Coronavirus: markerii din sange care indica riscul de mortalitate

26 mai 2020, 08:00,
în Sanatate

Markerii care indica riscul de mortalitate de Covid-19. Din probele de sange prelevate de la pacientii afectati de Covid-19, cercetatorii au observat ca trei indicatori de sange au facut posibila prezicerea unui curs favorabil sau nefavorabil al bolii. Metoda lor bazata pe algoritm poate prezice rata mortalitatii pacientului cu mai mult de 10 zile înainte cu o precizie de peste 90%, ceea ce ar permite medicilor sa acorde prioritate pacientilor cu cel mai mare risc.

Este cunoscut faptul ca populatiile cu risc mai mare de a dezvolta forme severe de Covid-19 sunt persoanele în varsta si cele cu comorbiditati, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul. Oamenii fara factori de risc pot contracta Covid-19 si pot dezvolta o forma severa fara explicatii specifice. De asemenea, se stie ca rata mortalitatii se schimba odata cu varsta, însa o echipa de oameni de stiinta din Wuhan a dorit sa stie daca exista semne predictive de deces la pacienti, indiferent de varsta si sex.

Acesti oameni de stiinta au fost capabili sa identifice trei biomarkeri (parametri fiziologici sau biologici masurabili) ai evolutiei nefavorabile a bolii în probele de sange ale pacientilor cu Covid-19, markeri care folosesc inteligenta artificiala pentru a prezice mai bine riscul de deces.

Markerii care indica riscul de mortalitate de Covid-19

Acesti biomarkeri de sange se dovedesc a fi niveluri ridicate ale unei enzime numite lactat dehidrogenaza (LDH), un nivel ridicat de proteine ​​C reactive (hsCRP) si un nivel scazut de limfocite (globule albe). O descoperire care este importanta, deoarece face posibila predictii pentru pacientii cu cel mai mare risc, care ar trebui sa beneficieze de tratament urgent.

„Cele trei caracteristici cheie – LDH, limfocite si hs-CRP – pot fi colectate în orice spital”, explica cercetatorii in revista Nature Machine Intelligence, potrivit Sante Magazine. În spitale supraaglomerate si cu un deficit de resurse medicale, acest model simplu poate ajuta la prioritizarea rapida a pacientilor, mai ales în timpul unei pandemii în care resursele de sanatate sunt limitate. Pentru identificarea acestor biomarkeri, au utilizat probe de sange de la 485 de pacienti infectati din Wuhan între 10 ianuarie si 18 februarie. Începand cu 18 februarie, sangele a 375 dintre acesti pacienti (201 au supravietuit si 174 au murit) a fost utilizat pentru a dezvolta un algoritm.

Prin colectarea informatiilor medicale cu privire la aceste doua grupuri de pacienti, cercetatorii au putut identifica cele mai frecvente caracteristici ale pacientilor decedati, indiferent de diagnosticul initial al acestora la internarea în spital. Astfel au fost descoperite aceste trei biomarkere de sange. În medie, acuratetea algoritmului care poate prezice riscul de mortalitate cu mai mult de 10 zile în avans ar fi de 90% si este, de asemenea, utilizat pe orice proba de sange luata în timpul sederii în spital.

Dehidrogenaza lactica

Primul biomarker, dehidrogenaza lactica (LDH), este o enzima care se gaseste în aproape toate celulele vii. Aceasta constatare este in concordanta cu cunostintele medicale actuale potrivit carora nivelurile crescute de LDH sunt asociate cu descompunerea tesuturilor care apar in diferite boli, inclusiv tulburari pulmonare, cum ar fi pneumonia, scriu autorii studiului in recenzie.

Markerii care indica riscul de mortalitate de Covid-19: Limfopenie

Al doilea marker a fost un nivel scazut al unui tip de celule albe din sange numite limfocite, afectiune cunoscuta sub numele de limfopenie. Cu toate acestea, limfocitele sunt de mare importanta, deoarece determina raspunsul imun la microorganisme infectioase si alte substante straine, cum ar fi coronavirusul SARS-CoV-2 care provoaca Covid-19.

Proteina C-reactiva

Al treilea marker a fost o crestere a nivelului de proteina C-reactiva de înalta sensibilitate, o proteina care creste odata cu inflamatia. Se dovedeste ca cresterea sa este un marker important al prognosticului slab în sindromul de detresa respiratorie acuta, una dintre complicatiile grave ale infectiei si reflecta o stare de inflamatie persistenta, care se distinge „prin leziuni mari cenusiu-albe în plamanii pacientilor afectati”, spun cercetatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024