Prima pagină » Actualitate » Mark Rutte vrea să-l înlocuiască pe Mircea Geoană la NATO cu o femeie, după ce şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale
Mark Rutte vrea să-l înlocuiască pe Mircea Geoană la NATO cu o femeie, după ce şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale

Mark Rutte vrea să-l înlocuiască pe Mircea Geoană la NATO cu o femeie, după ce şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale

16 aug. 2024, 10:20,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Înainte de a prelua oficial funcția de lider al NATO, Mark Rutte a început deja să analizeze CV-urile potențialilor candidați pentru poziția de adjunct al său.

Actualul secretar general adjunct, Mircea Geoană, în funcție din 2019, este așteptat să se retragă pentru a se pregăti de alegerile prezidențiale din România, programate în noiembrie, potrivit unor surse NATO citate de POLITICO, relatează News.ro.

Funcția lui Mircea Geoană la NATO ar putea fi preluată de o femeie

Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a menționat că există un consens între aliați ca un reprezentant din Europa de Est să fie numit în poziția de adjunct al lui Rutte. Discuțiile la sediul NATO se concentrează în prezent pe două femei, foști oficiali de rang înalt din Macedonia de Nord și Bulgaria, ambele țări balcanice care au fost sub influența sovietică până la sfârșitul Războiului Rece.

„Este foarte posibil ca această funcție să fie ocupată de o femeie din Europa de Est”, a afirmat Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt al NATO, pentru POLITICO. „Nu în ultimul rând din cauza presiunii publice de a numi o femeie în funcția de secretar general în locul lui Rutte”, a adăugat ea.

Rutte va prelua conducerea NATO la 2 octombrie, într-un moment în care alianța militară se concentrează pe întărirea flancului estic, pentru a preveni orice posibilă agresiune din partea Rusiei. Germania, de exemplu, consideră că Rusia ar putea fi pregătită militar pentru a ataca țările NATO în următorii cinci până la opt ani.

Acest lucru subliniază importanța unei înțelegeri profunde a modului în care gândește Kremlinul în procesul de selecție a adjunctului lui Rutte.

Radmila Šekerinska

Numele Radmilei Šekerinska, fost ministru al apărării din Macedonia de Nord, a fost adesea menționat ca un potențial candidat, conform unui diplomat NATO și unui oficial de rang înalt. Dacă va fi aleasă, Šekerinska va deveni cel mai înalt oficial NATO din regiunea Balcanilor de Vest, în afara Uniunii Europene. Macedonia de Nord a aderat la NATO acum patru ani, iar Šekerinska a avut un rol esențial în acest proces.

Cu o orientare pro-occidentală, Šekerinska ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni la nivel european.

Într-un interviu acordat după invazia Rusiei în Ucraina, ea a contrazis afirmațiile Rusiei conform cărora extinderea NATO spre est ar fi fost un „plan sinistru occidental”.

„Dimpotrivă, membrii fondatori ai NATO nu au manifestat un interes deosebit pentru extindere”, a declarat ea.

Šekerinska a refuzat să comenteze speculațiile privind posibilitatea de a deveni adjuncta lui Rutte.

Majda Ruge, expertă la European Council on Foreign Relations, a lăudat-o ca fiind candidatul ideal pentru această poziție. „NATO va avea nevoie de o persoană de rang înalt, foarte competentă, curajoasă, cu o bună înțelegere a Rusiei și a provocărilor din Balcanii de Vest. Radmila Šekerinska se potrivește perfect acestui profil”, a subliniat Ruge, expertă în regiunea balcanică.

Mariya Gabriel

Un alt candidat este Mariya Gabriel, fost viceprim-ministru al Bulgariei și fost comisar european, conform a doi oficiali familiarizați cu planurile sale.

Oana Lungescu a confirmat zvonurile despre posibilitatea candidaturii sale, menționând că Gabriel este un alt nume vehiculat pentru poziția de adjunct al lui Rutte.

Mariya Gabriel nu a răspuns solicitărilor de comentarii, iar delegațiile Bulgariei și Macedoniei de Nord la NATO au evitat să comenteze candidaturile.

Pe de altă parte, Bulgaria a fost adesea în centrul atenției din cauza relațiilor strânse ale elitelor sale politice cu Rusia. În aprilie, prim-ministrul demisionar Nikolai Denkov a avertizat că „Rusia va face tot posibilul pentru a-și recâștiga influența puternică în Bulgaria”, iar țara a continuat să faciliteze rolul Moscovei ca principal furnizor de energie în Europa de Sud-Est, în ciuda sprijinului oficial pentru Ucraina.

Ambele țări, atât Bulgaria cât și Macedonia de Nord, se confruntă însă cu provocări legate de corupție.

Conform Transparency International, Bulgaria se situează pe locul 67 în lume în Indicele de Percepție a Corupției, în timp ce Macedonia de Nord ocupă locul 76.

Alte candidaturi

Deși cei doi candidați din Balcani sunt favoriți, există și alte nume vehiculate pentru poziția de adjunct al lui Rutte. Fostul prim-ministru al Letoniei, Krišjānis Kariņš, care a aspirat la poziția de secretar general, este, de asemenea, un candidat menționat, conform unui oficial de rang înalt din Letonia.

Polonia și Turcia, ambele țări cu instituții militare puternice, ar putea să propună și ele candidați proprii, deși Polonia se confruntă cu tensiuni interne între președintele Andrzej Duda și premierul Donald Tusk.

Rolul de secretar general adjunct a câștigat în importanță în ultimii zece ani, notează Oana Lungescu. Acest post implică înlocuirea liderului NATO în caz de necesitate și prezidarea reuniunilor Consiliului Nord-Atlantic de două ori pe săptămână sau a altor întâlniri de urgență, inclusiv ale Consiliului NATO-Ucraina.

În mai 2021, Geoană a condus reuniunea informală a miniștrilor de externe NATO de la Berlin, în timp ce secretarul general Jens Stoltenberg era în convalescență după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`