Prima pagină » International » Mark Rutte, avertisment sumbru pentru Ucraina. Noul șef al NATO spune că Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei
Mark Rutte, avertisment sumbru pentru Ucraina. Noul șef al NATO spune că Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei

Mark Rutte, avertisment sumbru pentru Ucraina. Noul șef al NATO spune că Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei

08 oct. 2024, 23:59,
Redacția BZI în International

Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul secretar general al NATO, Mark Rutte, care a îndemnat aliaţii Kievului să sporească sprijinul oferit acestuia în războiul cu Rusia, relatează agenţiile AFP şi EFE, conform AGERPRES.

„Rusia continuă să desfăşoare lovituri cu rachete asupra infrastructurilor energetice esenţiale ale Ucrainei (…), care s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse”, a spus Rutte la o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Alexander Stubb.

Armata ucraineană continuă în acest timp să piardă teren pe frontul din estul Ucrainei, unde armata rusă anunţă aproape zilnic ocuparea de noi localităţi, în pofida incursiunii ucrainene lansate în august în provincia rusă Kursk prin care Kievul a sperat că va forţa Moscova să mute de pe frontul ucrainean suficiente trupe pentru a-i opri acolo înaintarea.

Situația pe câmpul de luptă, „dificilă”

Mark Rutte a admis că situaţia armatei ucrainene pe câmpul de luptă este „dificilă”, dar a ales să vorbească mai degrabă despre costul în vieţi omeneşti suferit de armata rusă, susţinând că aceasta din urmă pierde zilnic peste o mie de oameni, morţi şi răniţi.

Ucrainenii „au nevoie de ajutorul nostru continuu, asta este absolut clar. Au nevoie acum şi de asemenea ulterior”, după război, a indicat noul secretar general al NATO, salutând „reuniunea foarte importantă”, prevăzută iniţial pentru sâmbătă, a liderilor celor circa 50 de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

Această reuniune a „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, convocată de preşedintele american Joe Biden, urma să se desfăşoare la baza aeriană Ramstein din Germania, dar între timp preşedintele american şi-a amânat deplasarea din cauza uraganului Milton care va lovi Florida.

Pe de altă parte, noul secretar general al NATO a susţinut că Ucrainei îi revine să decidă „condiţiile acceptabile pentru o soluţie negociată şi, de asemenea, care sunt condiţiile pentru iniţierea discuţiilor cu ruşii”. Aceasta „depinde de Ucraina, depinde de (preşedintele ucrainean) Volodimir Zelenski”, iar în acest timp NATO „ceea ce poate face este să ajute să consolideze bazele Ucrainei oferind suficient sprijin militar”, a estimat Mark Rutte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`