Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, susține că suntem aproape de valul al treilea al pandemiei de COVID-19.
Marius Geantă a scris pe pagina sa de Facebook că se anunță o primăvară complicată din cauza infecţiilor cu tulpina B.1.17, deja dominantă în Marea Britanie.
„Valul 3 – întrebarea nu este dacă, ci când va începe și în România. Tulpina B.1.1.7 este deja dominantă în Marea Britanie, Israel și Irlanda și se corelează cu explozia numărului de cazuri diagnosticate în ultima lună – efectele lockdown-ului încep să se vadă, de câteva zile trendul pare că se inversează.
Portugalia este acum țara cu cea mai mare creștere zilnică a numărului de cazuri de Covid-19, tot ca urmare a răspândirii B.1.1.7 (Portugalia nu secvențiază în masă, dar utilizează o metodă indirectă, bazată pe analiza tuturor datelor din testele PCR, la nivel național). Danemarca, în schimb, realizează secvențierea genomică pentru toate cazurile pozitive de Covid-19 și reușește să țină lucrurile sub control, până acum“, a precizat Marius Geantă.
Marius Geantă: „Tulpina B.1.1.7 va infecta din ce în ce mai multe persoane“
Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină este de părere că, pe fondul liberei circulații a persoanelor, tulpina B.1.1.7 va infecta din ce în ce mai multe persoane.
„Toate aceste date ne arată că este o chestiune de timp până când noua tulpină, B1.1.7, va deveni majoritară în toate Statele Membre UE, pe fondul liberei circulații a persoanelor și a intervențiilor neuniforme și necoordonate de sănătate publică luate de fiecare țară. Transmițându-se cu 30-50% mai repede, tulpina B.1.1.7 va infecta din ce în ce mai multe persoane – proporțional, un număr mai mare de bolnavi vor avea nevoie de spitalizare, de internare la ATI și, din păcate, vor fi mai multe decese“, a scris Marius geantă pe pagina sa de Facebook.
„Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum“
Medicul apreciază că momentul în care tulpina B.1.1.7 putea fi stopată a fost depășit și ne aflăm în situația de transmitere comunitară.
„Impactul B1.1.7 asupra sistemului de sănătate va crește exponențial – este o situație mai complicată decât dacă tulpina ar determina forme mai grave de boală. Date din Marea Britanie, încă limitate, arată că B.1.1.7 ar putea determina și creșterea directă a mortalității, aspect care ar complica suplimentar situația. Momentul în care tulpina B.1.1.7 putea fi stopată a fost depășit și ne aflăm în situația de transmitere comunitară, în care trebuie luate în calcul măsuri eficiente și precise de limitare a impactului valului 3 al pandemiei. Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum“, a mai scris Marius geantă pe pagina sa de Facebook.
„Este posibil să avem două pandemii suprapuse”
Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină a mai scris într-o altă postare pe pagina sa de Facebook că există posibilitatea să avem două pandemii suprapuse. Prima este cea cu SARS-CoV-2 şi, cealaltă, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie.
„Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină. Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecţia cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvenţierea genomului virusului – o metoda nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite şi analiză de date”, a menționat Marius Geantă.