Prima pagină » Economic Local » Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a discutat cu oamenii de afaceri din Iași despre măsurile sociale lansate la 1 iulie 2022

Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a discutat cu oamenii de afaceri din Iași despre măsurile sociale lansate la 1 iulie 2022

30 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a discutat cu oamenii de afaceri din Iași despre măsurile sociale lansate la 1 iulie 2022, dar și despre problemele cu care se confruntă antreprenorii ieșeni și ce soluții pot fi luate. Atât Ministrul Muncii cât și reprezentanții mediului de afaceri au susținut că au avut o discuție constructivă

Ieri, 29 mai 2022, a fost prezent la Iași, Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, care a participat la o dezbatere cu reprezentanți ai mediului de afaceri și socio-economic din județul Iași. Astfel, a discutat cu reprezentanții sindicatelor, ONG-urilor și mediului de afaceri despre implementarea pachetului social, programelor de sprijin pentru IMM-uri și pentru agricultori. Timp de două ore au discutat despre beneficiile acestor măsuri, avantajele și dezavantajele pachetului social lansat la 1 iulie 2022 și despre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri ieșean.

„A fost o discuție constructivă între noi și ministrul. Vom vedea ce măsuri vor fi luate”, susține unul dintre oamenii de afaceri prezenți la dezbatere.

Ministrul Muncii a precizat că reprezentanții mediului de afaceri ieșean au fost deschiși la discuții și au fost punctate multe subiecte.

„Uitați-vă la aceste foi. Sunt pline cu propunerile mediului de afaceri, ce am discutat la întâlnire. Am discutat mai ales despre al doilea pachet social care va intra în vigoare de la 1 iulie 2022”, susține Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat vești bune pentru persoanele cu dizabilități

Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a transmis că persoanele cu dizabilități nu vor mai fi nevoite să meargă la Casa de Pensii pentru a obține documentele necesare.

„Persoanele cu dizabilități nu vor mai merge, pentru reevaluare la doi ani a dosarului, la Casa de Pensii. Vor fi conectate toate bazele de date ale instituțiilor iar documentele vor fi depuse online. Din luna ianuarie 2023 vor fi făcute aceste modificări. Până în luna decembrie 2022 suntem în probe cu această metodă digitalizată”, a mai spus Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Ministrul este la a doua vizită la Iași, în acest an. În luna ianuarie 2022 s-a întâlnit tot cu reprezentanții mediului de afaceri și a susținut că nu au fost greșeli la calculul ajutorului financiar acordat pensionarilor cu venituri mici.

După ce Casa de Pensii a verificat dosarele pensionarilor prin intersectarea bazelor de date și a reieșit că o parte trebuie să dea banii înapoi, ajutorul de maxim 1.600 de lei acordat în luna ianuarie 2022. În urma verificărilor au ajuns la concluzia că o parte dintre aceștia sunt buni de plată pentru că au primit banii necuvenit. Astfel, 95 de persoane trebuie să returneze 95.100 de lei.

Pensionarii ieșeni au primit 91 de milioane de lei, ajutoare financiare

De asemenea, 800 de pensionari nu au primit ajutorul financiar în luna ianuarie 2022, deși se încadrau. Potrivit specialiștilor Casei de Pensii Iași, îl vor primi în luna aprilie 2022. Mai mult, în luna ianuarie 2022, după ce au fost făcute plățile către pensionari, ieșenii au depus sesizări la Casa de Pensii, fiind nemulțumiți că nu au primit ajutorul financiar de maximum 1.200 de lei în luna ianuarie 2022, deși se încadrau în plafonul stabilit de Ordonanța de Urgență. Pensionarii din Iași au primit ajutoare financiare în valoare de 91 de milioane de lei. Ordonanţa de Urgenţă prevedea acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toţi cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei în luna ianuarie 2022. Numărul total de beneficiari de ajutor financiar, din Iași, este de 85.536 de persoane, din care 47.507 cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 de lei și care primesc în ianuarie 1.200 de lei.

Un număr de 38.029 de pensionari cu venituri între 1.000-1600 lei, inclusiv, au primit diferența până la 2.200 de lei. Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a mai spus că va veni cu noi precizări în cazul în care vor fi discuții despre noi pachete sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *