Marius Budăi susține că a fost făcut un prim pas pentru o eventuală creștere de pensii pentru români. Ministrul Muncii a dezvăluit faptul că PSD poate obține o modificare a PNRR-ului.
Vă aducem aminte faptul că există o întreagă dispută la nivel public legat de renegocierea PNRR-ului. PSD dorește modificarea actului european, pe când cei din PNL și USR susțin că acest lucru nu este posibil.
Creștere de pensii pentru români, anunță Marius Budăi
Creșterea pensiilor ar putea fi făcută în viitorul apropriat de coaliție după ce Marius Budăi a anunțat că secretarul general al Confederației Europene de Comerț susține la Comisia Europeană flexibilitarea prevederilor din PNRR.
„Secretarul general al European Trade Union Confederation (ETUC), Luca Visentini, susține, în fața Comisiei Europene, nevoia de flexibilizare a prevederilor din PNRR în care se menționează că pensiile românilor nu ar trebui să depășească 9,4% din PIB până în 2070, poziție exprimată deja de Ministerul Muncii și de PSD.
Ultima oară, pensiile, au fost crescute de la 1 ianuarie 2022. Totuși, creșterile nu au fost spectaculoase, iar românii se plâng că în raport cu inflația, pensiile sunt mult prea mici. Precizăm faptul că în doar câteva luni mai multe produse s-au scumpit considerabil. Vorbim despre scumpiri și de 40% cum e în cazul cărnii de porc, sau de 20% cum e în cazul uleiului de floarea soarelui. Specialiștii declară că trendul de scumpire va continua și în următoarea perioadă. Criza afectează și inflația care are o creștere record. Așadar, românii vor plăti mai mult pentru aceleași produse în condițiile în care pensiile, salariile, au rămas la fel.
Modificarea PNRR, subiect de dispută în coaliție
PNRR-ul aprobat de către Comisia Europeană impune mai multe condiții de îndeplinit pentru România. Documentul prevede un plafon de maxim 9,4% din PIB pentru plata pensiilor. În coaliția de guvernare, modificarea PNRR a fost un subiect de dispută. Au fost două tabere care s-au contrazis. Unii oficiali din PNL menționau că actul normativ nu mai poate fi modificat, asta în timp ce PSD susținea contrariu.
„Este crezul meu bazat pe cifre şi pe analize că în acest procent criminal de 9.4% toate pensiile din România, inclusiv cele din apărare din ordine publică, inclusiv cele stabilitate şi plătite în baza unor legi speciale, dar şi cele din sistemul public pe contributivitate nu se vor putea încadra. Nu vom putea face majorări şi nu vom putea rezolva nicidecum inechitățile din sistem cu acest procent”, a transmis în urmă cu câteva Marius Budăi.
Un alt subiect de ceartă a fost în momentul în care s-a luat în calcul majorarea vârstei de pensionare pentru militari. Conform PNRR, acest lucru este obligatoriu. Președintele PNL de la acea vreme, Florin Cîțu, a declarat în urmă cu câteva luni faptul că PNRR nu poate fi renegociat. Acesta susținea că este surprins de reacția premierului Nicolae Ciucă ce ar fi avut o discuție pe această temă. Cîțu a menționat că actul normativ nu conține nicio prevedere pentru a permite renegocierea, mai ales pe subiectul pensiilor.