Prima pagină » Local » Mărirea și decăderea unui milionar al Iașului! Motivarea sentinței, dată de judecători în cazul omului de afaceri Viorel Roman!
Mărirea și decăderea unui milionar al Iașului! Motivarea sentinței, dată de judecători în cazul omului de afaceri Viorel Roman!

Mărirea și decăderea unui milionar al Iașului! Motivarea sentinței, dată de judecători în cazul omului de afaceri Viorel Roman!

04 aug. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Mărirea și decăderea unui milionar al Iașului: judecătorii au dat publicității motivarea sentinței emise în cazul omului de afaceri Viorel Roman! Acesta a fost condamnat recent cu suspendare de Curtea de Apel Alba Iulia, pentru înșelăciune. Judecătorii l-au obligat pe acesta și la plata unor daune morale de 50.000 de lei

Mărirea și decăderea unui milionar al Iașului! Motivarea sentinței a fost dată publicității de judecători în cazul omului de afaceri Viorel Roman! În urmă cu câteva zile, magistrații din cadrul Curții de Apel Alba Iulia au admis apelul formulat de Viorel Roman și au dispus diminuarea pedepsei aplicate acestuia.

„Instanța dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani de închisoare aplicată inculpatului Viorel Roman. Condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Consiliului Local Iași – Direcția Exploatare Patrimoniu sau Direcția Generală Economică și Finanțe Locale. Reduce cuantumul daunelor morale acordate părții civile Ana Oniga, de la 500.000 de lei, la 50.000 de lei. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate. Definitivă”, au precizat judecătorii din Alba.

Inițial, omul de afaceri ieșean fusese condamnat la 3 ani de închisoare și fusese obligat de magistrații din cadrul Judecătoriei Alba Iulia la plata unor daune materiale de 2.595.000 de lei, precum și a sumei de 500.000 de lei, reprezentând daune morale.

Mărirea și decăderea unui milionar al Iașului: un dosar care a durat mai bine de un deceniu

Omul de afaceri Viorel Roman, unul dintre primii miliardari din Iași, a fost trimis în judecată pentru fapte din cursul anului 2009.

„Începând cu luna ianuarie 2009, în calitate de reprezentant al unei firme, a indus și menținut în eroare pe Ana Oniga, reprezentantă a unei alte firme, în scopul de a o determina să încheie un contract de cesiune, urmată de emiterea unor instrumente de plată pentru achitarea unei părți a prețului cesiunii ce au fost ulterior refuzate la plată de instituția bancară, precum și de convingerea persoanei vătămate să radieze notarea contractului de cesiune din cuprinsul cărții funciare a unui teren în suprafață de 50.000 mp, totul în scopul de a nu achita prețul la care s-a obligat prin contractul de cesiune. În acest mod, inculpatul Viorel Roman i-a provocat astfel persoanei vătămate un prejudiciu de 2.600.000 de lei”, au afirmat procurorii.

Potrivit acestora, pe 26 ianuarie 2009, prin contractul de cesiune de creanță, în calitate de cedent, reprezentată de Ana Oniga, firma a cesionat către SC Scala Real Estate SA, reprezentată de Viorel Roman, în calitate de cesionar, o creanță în valoare de 2.600.000 de lei, pe care o avea de încasat de la SC Iorom Trading SRL, în calitate de debitor cedat.

Ce au spus procurorii în cazul omului de afaceri Viorel Roman

Anchetatorii au adăugat că, în urma acestei operațiuni, cesionarul prelua de la cedent creanța în valoare de 2.600.000 de lei, creanță pe care cedentul o deținea asupra debitorului cedat SC Iorom Trading SRL. Prețul cesiunii a fost stabilit la suma de 2.600.000 de lei. Aceasta urma să fie achitată de cesionar către cedent, la data vânzării de către cesionar a terenului extravilan arabil, în suprafață de 50.000 mp, deținut în municipiul Timișoara, indiferent de prețul ce urma să fie încasat de cesionat, vânzare care urma să aibă loc până pe 26 decembrie 2010. Astfel, Viorel Roman ar fi primit de la Ana Oniga 4 file CEC și 4 bilete la ordin.

„Acest contract de cesiune de creanță a fost semnat de inculpatul Viorel Roman. Pe 27 ianuarie 2009, firma reprezentată de partea civilă Ana Oniga a notificat pe debitorul cedat SC Iorom Trading SRL cu privire la cesiunea încheiată cu cesionarul SC Scala Real Estate SA, solicitând pe această cale debitorului cedat să achite debitul pe care îl avea către cesionarul SC Scala Real Estate SA”, au mai afirmat anchetatorii.

Conform acestora, Roman a cumpărat terenul din Timișoara de la firma care avea o datorie către societatea Anei Oniga. Drept urmare, vânzătorul i-a spus lui Roman să pună 2,6 milioane de lei în contul lui Oniga, lucru care nu a mai avut loc, în ciuda demersurilor repetate ale acesteia. Situația s-a tot prelungit după ce Ana Oniga l-a tot păsuit pe omul de afaceri. Astfel, firma Anei Oniga s-a prăbușit pentru că nu a primit banii, a intrat în faliment și a fost radiată de Oficiul Registrului Comerțului. Din cele 2,6 milioane de lei, Ana Oniga a primit doar 5.000 de lei. Din acest motiv, Ana Oniga a depus o plângere penală, iar procurorii l-au trimis în judecată pe milionarul ieșean Viorel Roman.

Mărirea și decăderea unui milionar al Iașului: ce au spus judecătorii în motivarea sentinței

Magistrații din Alba au motivat sentința definitivă emisă recent pe numele lui Viorel Roman, unul dintre primii milionari din Iași. Astfel, judecătorii au afirmat că instanța de fond a reținut o stare de fapt corectă.

„Curtea constată că prima instanță a realizat o evaluare detaliată și riguroasă a fiecărei probe supuse aprecierii sale, stabilind că vinovăția inculpatului Viorel Roman a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă. Curtea va reține în esență că inculpatul a indus-o și menținut-o în eroare pe partea civilă Ana Oniga, pe parcursul executării contractului de cesiune de creanță din 26 ianuarie 2009, provocându-i persoanei vătămate un prejudiciu de 2.595.000 de lei. Din probele dosarului reiese faptul că inducerea în eroare a persoanei vătămate s-a realizat pe parcursul executării contractului de cesiune. Instanța va constata că data săvârșirii infracțiunii de înșelăciune imputată inculpatului coincide cu data apariției primei pagube, în concret, data de 28 ianuarie 2011, data refuzului la plată a biletului la ordin emis pe 17 decembrie 2010”, au afirmat judecătorii în motivarea sentinței.

Aceștia au adăugat că inducerea și menținerea părții civile în eroare este evidentă, atât timp cât au fost emise, în vederea onorării unei părți din prețul cesiunii, 4 bilete la ordin semnate de către persoane care nu aveau mandat de semnătură în bancă.

„Comportamentul inculpatului a depășit sfera unor simple relații comerciale, de nerespectare a clauzelor contractuale, tocmai prin faptul că neonorarea obligațiilor stipulate s-a realizat prin utilizarea unor manopere frauduloase, de inducere în eroare a părții civile și care, dacă ar fi cunoscut realitatea, nu ar fi acceptat încheierea actelor adiționale la contractul de cesiune și instrumentele de plată puse la dispoziție”, au încheiat magistrații din Alba.

Astfel, s-a ajuns la decăderea unui milionar al Iașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`