Marinata de gogoșari poate fi preparată nu doar pentru iarnă în borcane dar și pentru a te delecta cu un deliciu desăvârșit în timpul sezonului cald. Bunica avea o rețetă care îți spune cum să murezi ardeii într-o singură zi și să-i servești la masă ca aperitiv. Ardeii vor fi aromați, gustoși și crocanți.
Pentru a pregăti acest fel de mâncare de legume, este indicat să alegeți ardei dulci de diferite culori, o astfel de combinație arată foarte apetisant. Adevărat, gustul felului de mâncare finit nu se va schimba prea mult dacă luați legume roșii, verzi sau portocalii. Cantitatea de zahăr, sare și oțet din marinată poate fi ajustată în timpul preparării acesteia. Se poate face si un set de aditivi aromatici după bunul plac al gospodinei. Semințele de muștar și coriandru sunt perfecte pentru aromatizarea conservei, ierburile proaspete vor fi și ele utile.
Marinată de gogoșari. Cum să condimentezi corect conserva pentru un gust deosebit
Bunica mereu folosea pentru marinată doar gogoșari din propria grădină, aceștia erau extrem de dulci, având o aromă proprie foarte pronunțată. Astfel, pentru a pregăti acest delicios aperitiv rece avem nevoie de ardei gras, usturoi proaspăt, apă, zahăr granulat, oțet de masă 9%, sare, dafin, negru și ienibahar mazăre.
Primul pas după rețeta bunicii este să pregătiți marinata pentru ardei dulci. Pentru a face acest lucru se toarnă o lingură de zahăr și o linguriță de sare într-o cratiță sau într-un ceaun mai mic. Conform rețetei se toarnă imediat o lingură de ulei vegetal rafinat. Bunica mereu folosea pentru marinată doar ulei de floarea soarelui și oțet de 9%. Pentru o aromă îmbătătoare, ea mai punea 2 foi de dafin, 5 mazăre de ienibahar și o jumătate de linguriță de piper negru.
Peste toate ingredientele și condimentele folosite se toarnă două pahare de apă. Este important ca apa să nu fie de la robinet și să fie proaspătă și rece. Din moment ce apa este adăugată, bunica punea cratița pe foc mic și lăsa tot amestecul să fiarbă. Nu uitați să amestecați lichidul deoarece cristalele de zahăr să nu se lipească de fundul vasului. După fierbere, mai gătiți marinata la foc mic pentru orice eventualitate timp de un minut.
Cea mai ușoară metodă pentru a pregăti ardeiul gras pentru aperitiv. Pașii pentru a obține o combinație apetisantă pentru orice masă
Cât timp marinata stă pe foc și se pregătești poți să te apuci să cureți rapid ardeiul gras. Este bine să iei 3 gogoșari mari de culori diferite. După părerea bunicii o astfel de combinație este extrem de apetisantă. În cazul în care nu dispui de o combinație menționată în rețeta bunicii, poți folosi cu ușurință ardei dulci de aceeași culoare.
Pentru a pregăti legumele îndepărtează semințele și părțile ușoare, tăiem punctele de atașare ale tulpinii. Tăiem pulpa în fâșii lungi, deși puteți alege oricând metoda de tăiere. În total se obțin 500 de grame de ardei gras proaspăt preparat în acest fel.
Respectând acești pași simpli vei obține o marinată de gogoșari perfectă. Puteți încerca pe parcursul pregătirii marinata pentru a te convinge că este suficient de aromată și condimentată. Este important să o guști doar după ce aceasta reușește să se răcească puțin într-o lingură. Marinata ar trebui să aibă un gust mai săturat decât altele pregătite anterior. În procesul de murare, ardeii vor absorbi zahărul, sarea și oțetul. Dacă ceva lipsește pentru tine personal, nu ezita să mai adaugi cantitatea de ingrediente dorită.