Prima pagină » Actualitate » Marin Eugen Săbău, românul condamnat în Spania va fi eutanasiat pe 23 august 2022

Marin Eugen Săbău, românul condamnat în Spania va fi eutanasiat pe 23 august 2022

15 aug. 2022, 16:56, 1 ,
în Actualitate

Noi detalii în cazul lui Marin Eugen Săbău, românul condamnat în Spania. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, va fi eutanasiat pe data de 23 august 2022.

Vă aducem aminte că acesta a fost rănit grav într-un atac în care el a împușcat cinci persoane, dintre care trei polițiști.

Întreaga poveste a pornit după ce Marian Eugen Săbău a fost dat afară de la firma de pază la care lucra, din cauza comportamentului său neadecvat.

Românul condamnat în Spania va fi eutanasiat. În ce stare se afla Marin Eugen Săbău

La jumătatea lunii decembrie a anului 2021, Marin Eugen Săbău a împuşcat trei poliţişti și doi colegi, în localitatea spaniolă Tarragona, Spania. În timpul atacului acesta a fost rănit grav şi a devenit paraplegic.

În acest context, românul care a primit o condamnare în Spania a cerut dreptul la o moarte demnă. Curtea Constituțională a refuzat să admită recursul formulat de rudele victimelor sale împotriva rezoluției Tribunalului din Tarragona, care într-un final pe data de 4 august a autorizat eutanasierea sa.

Aşadar, s-a decis și data la care va avea loc eutanasierea lui Marin Eugen Săbău, şi anume pe data de 23 august. Conform ABC Spania, judecătorii au hotărât că nu există nicio încălcare a drepturilor fundamentale și nicio semnificație constituțională pentru a opri acest proces.

După atacul de la finalul anului 2021 asupra sediului Securitas din Tarragona, Spania, Săbău s-a baricadat într-o fermă unde s-a înarmat cu mai multe arme și o vestă antiglonț. Bărbatul a ignorat avertismentele negociatorilor de a se preda, iar la acel moment grupul de elită al poliției catalane l-a neutralizat. Din cauza împușcăturilor, trăgătorul a suferit de tetraplegie ireversibilă, i-a fost amputat un picior și este în permanenţă dependentă.

Şi-a continuat pedeapsa în spital

La scurt timp după atac a fost internat la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, unde el şi-a continuat detenția preventivă la Spitalul Penitenciar Tarrasa. Acolo, medicii i-au comunicat acuzatului că are dreptul să ceară eutanasierea, considerând că îndeplinește condițiile de „suferință gravă, cronică și invalidantă”.

La auzirea situaţiei, apărarea agenților răniți, din partea sindicatului USPAC, a contestat autorizația, invocând o încălcare a dreptului la o protecție judiciară efectivă, dar Tribunalul de Instrucție 5 din Tarragona a exclus oprirea procesului. Având în vedere acest refuz vehement, avocatul José Antonio Biţos a depus un alt recurs la Tribunalul Provincial, care a ratificat hotărârea, considerând că un solicitant de eutanasie, anchetat într-un caz penal, „nu are nevoie de autorizație judiciară” pentru a muri.

Conform Curții, în acest caz „dreptul la demnitate și integritate fizică și morală al persoanei cercetate trebuie să prevaleze asupra dreptului la ocrotire judiciară efectivă a reclamanților”.

În concluzie, eutanasierea românului Marin Eugen Săbău este un „drept fundamental în ceea ce privește integritatea fizică și morală, demnitatea umană, valoarea superioară a libertății și a libertății ideologice și a conștiinței”. Va fi primul deținut din Spania care folosește legea eutanasiei, intrată în vigoare în urmă cu un an.

Cazul românului condamnat în Spania care va fi eutanasiat nu este singurul de acest gen, actorul francez Alain Delon a cerut să își dea ultima suflare în acest mod.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *