Giganţii IT au înregistrat profituri uriaşe în pandemia, susţin specialiştii. Corporaţiile precum Google, Facebook sau Microsoft nu au simţit pandemia pentru că utilizatorii acestor servicii au fost nevoiţi să se mute în online şi/sau să apeleze la aplicațiile oferite de aceștia. Totuşi, aceeaşi specialişti susţin faptul că în curând industria s-ar putea să aibă parte de vremuri grele.
Cel mai bine la capitolul profit pare să stea Apple care, în doar 3 luni, a înregistrat dublarea profilului având un indicator de 21.7 miliarde de dolari.
Marile corporaţii, Apple, Microsoft, Facebook și Google au realizat profituri uriaşe în pandemie
Raportul făcut de autorităţile internaţionale arată faptul că marile corporaţii IT nu au simţit pandemia, ba din contră, și-au majorat simţitor profiturile. Vorbim despre faptul că Apple și-a dublat marja de profit în doar 3 luni, în mare parte datorită vânzărilor de iPhone 5G. De altfel, compania americană arată faptul că piața din China înregistrează cea mai rapidă creștere.
Între timp, Microsoft a avut un profit de 16,5 miliarde de dolari care se traduce printr-o creștere cu 47% comparatic cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Și compania mamă a Google, Alphabet, a anunțat că profiturile și vânzările sale trimestriale au atins valori record.
Evoluția vine pe seama creșterilor în publicitatea online, țintită către consumatorii rămași acasă din cauza restricțiilor pandemice. Veniturile din reclamă pe YouTube în trimestrul încheiat la 30 iunie au crescut la 7 miliarde de dolari, de la 3,81 miliarde în același interval, anul trecut. Veniturile Google în trimestrul 2 au atins aproape 62 miliarde de dolari.
Specialiştii susţin că vor fi vremuri grele pentru giganţii IT
Cu toate că profiturile înregistrate de giganţii din IT sunt uriaşe, aceeaşi specialişti consideră că situaţia s-ar putea schimba în rău. Așadar, Paolo Pescatore, analist al PP Foresight, spune că rezultatele financiare spectaculoase ale marilor companii IT vor declanșa noi apeluri în vederea controalelor organismelor de reglementare, menite să reducă poziția dominată a acestor corporații.
„Un nor mare și negru se profilează la orizont”, a profețit el, conform BBC.
În Marea Britanie, un nou organism de reglementare numit DMU (Divizia pentru Piețe Digitale) a început lucrul la conceperea unor noi coduri de conduită pentru firmele din domeniul tehnologiei și relația acestora cu furnizorii de conținut și cu companiile publicitare.
Trendul este de a impozita corect marile corporaţii
De altfel, noul trend de la nivel mondial pare să devină un lucru costisitor pentru corporaţiile din IT şi nu numai. La nivel european dar şi mondial s-a discutat despre taxarea corectă a profitului înregistrat de corporaţii. O asemenea modificare duce la un val fără precedent.
Sunt 130 de state care au ajuns la acest acord ce prevede o reformă a impozitării multinaţionalelor şi instituirea a plății unui impozit minim pe profit de cel puţin 15%,
Specialiștii români au susținut că prin impozitarea prezentată mai sus, România ar putea beneficia de sume mari de bani:
„Fiind o ţară consumatoare de bunuri şi produse online, pentru anumite produse fiind chiar o piaţă de desfacere importantă, ne aşteptăm că România să beneficieze de aceste prevederi, în sensul că ar putea primi prin alocare o parte din profitul rezidual“, a explicat Teodora Alecu, director consultanţă fiscală al firmei de audit şi consultanţă KPMG.