Prima pagină » National » Marile companii din țară sunt pregătite să folosească Inteligența Artificială! La ce trebuie să fie atenți angajații
Marile companii din țară sunt pregătite să folosească Inteligența Artificială! La ce trebuie să fie atenți angajații

Marile companii din țară sunt pregătite să folosească Inteligența Artificială! La ce trebuie să fie atenți angajații

17 dec. 2024, 10:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Marile companii din țară sunt pregătite să folosească Inteligența Artificială! Inteligența Artificială câștigă teren în numeroase domenii de activitate, iar forța de muncă umană riscă să fie amenințată de potențialul Inteligenței Artificiale. La ce trebuie să fie atenți angajații.

Marile companii din țară sunt pregătite să folosească Inteligența Artificială!

Inteligența Artificială câștigă tot mai mult teren pe piața muncii. Inteligența Artificială este folosită în tot mai multe domenii. Printre acestea se numără medicina, industria alimentară, turism, industria constructoare de mașini etc. Conform specialiștilor, AI va avea un impact major asupra mai multor sectoare de activitate în următorii ani.

Angajații din mai multe sectoare se tem că își vor pierde locurile de muncă din cauza Inteligenței Artificiale. Un raport recent arată că 89% dintre șefii companiilor mari consideră că noua tehnologie va deveni necesară în anul 2025, iar 73% dintre antreprenori sunt pregătiți să investească sume importante în noua tehnologie. Evoluția AI este impresionantă. Recent, a apărut o aplicație prin care Inteligența Artificială prezice data morții.

Cum vrea Uniunea Europeană să creeze softuri AI

Uniunea Europeană creează un birou pentru Inteligența Artificială. Scopul declarat este de a încuraja inovarea în Europa, creând în acelaşi timp încredere prin limitarea riscului de abuzuri. Crearea biroului vine pe fondul rămânerii în urmă a UE în competiția globală privind dezvoltarea de softuri AI. Cea mai mare parte a acestei legislaţii se va aplica din 2026.

Sistemele de Inteligența Artificială care prezintă doar un risc limitat vor fi supuse unor obligaţii de transparenţă foarte simple, în timp ce sistemele cu risc ridicat, utilizate, de exemplu, în infrastructuri critice, educaţie, resurse umane sau aplicarea legii, vor fi supuse unor cerinţe mai stricte înainte de a fi autorizate în UE. Se vor aplica reguli specifice pentru Inteligența Artificială generativă, cum ar fi ChatGPT al OpenAI, pentru a asigura, în special, calitatea datelor. Biroul pentru Inteligenţă Artificială va asigura în special aplicarea uniformă a reglementărilor în întreaga Uniune Europeană, în colaborare cu statele membre.

Fabricile vor fi conectate în reţea în întreaga Europă, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA. Fabricile IA vor fi conectate la iniţiativele statelor membre în domeniul IA, creând un ecosistem de IA dinamic. Fabricile vor beneficia, de asemenea, de instalaţiile de testare şi experimentare ale Europei şi de centrele de inovare digitală. Fabricile de IA vor stimula dezvoltarea şi validarea aplicaţiilor industriale şi ştiinţifice ale IA în sectoare-cheie europene, cum ar fi asistenţa medicală, energia, automobilele şi transporturile, apărarea şi industria aerospaţială, robotica, industria prelucrătoare și tehnologiile.

De asemenea, continuă să crească îngrijorările cu privire la modul în care se vor schimba diverse industrii și locuri de muncă pe măsură ce IA va prolifera pe piață. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Inteligența Artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate.

Cert este că Inteligența Artificială a început să influențeze tot mai mult piața muncii din România și nu numai, iar antreprenorii sunt dispuși să investească enorm pentru a implementa AI în cadrul companiilor, fabricilor și firmelor. Tot mai mulți angajați vor fi nevoiți să se perfecționeze în a lucra cu instrumente generate de Inteligența Artificială.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 decembrie 2024
17 decembrie 2024