Prima pagină » Local » Maricel Popa, șeful CJ Iași, a fost prins cu o minciună de 200 de milioane de euro în alegerile locale 2020. Adevărul din spatele dezastrului girat pe drumurile județene

Maricel Popa, șeful CJ Iași, a fost prins cu o minciună de 200 de milioane de euro în alegerile locale 2020. Adevărul din spatele dezastrului girat pe drumurile județene

17 sept. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Maricel Popa, șeful CJ Iași, a fost prins cu o minciună grosolană, în plină campanie pentru alegerile locale 2020. În urmă cu 4 ani, în campania pentru mandatul 2016-2020, Maricel Popa susținea că va investi peste 200 de milioane de euro în refacerea drumurilor județene, în lungime de peste 250 de kilometri. Numai că totul s-a dovedit a fi doar o gogoriță electorală a lui Maricel Popa, acesta prostind pe față locuitorii județului Iași

Maricel Popa, șeful CJ Iași, a mințit ieșenii vreme de 4 ani, pe bani publici. În plină campanie pentru alegerile locale 2020, Maricel Popa a folosit sintagma „un miliard de euro pentru un milion de ieșeni” de foarte multe ori. Realitatea însă este cu totul alta. În urmă cu patru ani, Maricel Popa susținea că va investi peste 200 de milioane de euro în refacerea drumurilor județene.
Investițiile în drumurile județene însă se pot număra pe degete. Mai toate contractele derulate de CJ au ajuns la Ioan Echimov, patronul Eky- Sam SRL, firma de casă a lui Popa.

Maricel Popa și-a bătut joc de drumurile județene administrate de CJ Iași

Investițiile făcute în mandatul lui Maricel Popa, șeful CJ Iași, au fost prezentate pe larg și de consilierii județeni ai opoziției.

„În anul 2016, PSD promitea în programul lor de campanie că va investi peste 200 de milioane de euro în reabilitarea de drumuri județene. Promitea că va asfalta în 2016 circa 100 de kilometri de drumuri și că până în 2020 se vor moderniza peste 250 de kilometri de drumuri județene. Fiind consilier județean, am o imagine bună asupra drumurilor aflate în lucru și asupra sumelor alocate acestor lucrări, asa că voi încerca să aduc puțină lumină asupra acestor promisiuni neonorate”, a spus Romeo Vatră, consilier județean PNL.

Fără nici un kilometru de drum asfaltat la începutul mandatului lui Maricel Popa

Aleșii județeni ai opoziției au demonstrat și cum Maricel Popa, șeful CJ Iași, a mințit ieșenii în timpul acestui mandat 2016-2020 în ceea ce privește reabilitarea drumurilor județene.

„În 2016 s-au asfaltat zero kilometri de drumuri județene, deci nicidecum 100 de kilometri, asa cum au promis. În primăvara anului 2020, Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor a făcut un raport în care se scria negru pe alb că s-au reabilitat în 4 ani 11 kilometri de drumuri. Trăgând linia, în această lună numărul de kilometri de drumuri asfaltate finalizate va ajunge probabil la aproximativ 70 de kilometri. Rețeaua de drumuri din piatră și pământ totalizează undeva la 400 de kilometri. Atât am avut în 2016, cam tot atât avem și acum, nu a scăzut semnificativ, poate că unele drumuri de pământ acum au piatră. Deci tot acolo suntem”, a mai spus Romeo Vatră.

Sume mai mici decât promisiunile spuse în campania pentru alegerile locale 2020

În plină campanie electorală, Maricel Popa a trecut la finalizarea drumurilor modernizate cu bani de la Guvern, prin PNDL 2, cand s-au obținut aproximativ 170 de milioane de lei pentru 7 drumuri județene. Unele dintre ele au fost recepționate, altele încă sunt în lucru. Dar 170 de milioane de lei reprezintă doar 35 de milioane de euro. La care, dacă se mai adăugă 40 de milioane de euro fondurile europene pentru județul Iași pe Axa 1, suma totală este de 75 de milioane de euro. Cifra este departe de promisiunea de 200 de milioane de euro.

„Faptul că s-au demarat lucrări de reabilitare și la alte drumuri nu înseamnă că sunt finalizate sau că există garanția continuării lucrărilor la ele. Până la recepția lor nu pot fi luate în calcul ca fiind investiții făcute. De exemplu, pentru Moreni – Prisăcani – Grozești și Românești – Podu Iloaiei – Mădârjac sunt necesari 120 de milioane de lei, dar s-au alocat doar 20 de milioane de lei. Pentru Axa 1 Iași – Suceava, Consiliul Județean trebuie să facă rost de 100 de milioane de lei pentru cofinanțare. Sursa de finanțare ar trebui să fie din bugetul județului, dar rămâne un mare semn de întrebare în cât timp se pot obține acești bani, care reprezintă jumătate din bugetul Consiliului Județean Iași”, a adăugat liberalul de la CJ.

Scandal generat de Maricel Popa printre aleșii județeni vreme de 4 ani

Consilierii opoziției au arătat că Maricel Popa, șeful CJ Iași, a promis marea cu sarea pentru a câștiga în 2016. Aceleași promisiuni au apărut însă și acum.

„Drumurile județene reprezintă una dintre cele mai spinoase probleme ale județului. În acești patru ani a fost evidentă politica PSD de favorizare a comunităților conduse de proprii primari, cu scopul de a le asigura sprijinul politic în alegerile locale și parlamentare. Lucrările de reabilitare a drumurilor trec 90 la sută prin comune PSD. Numeri pe degetele de la o mână comunele PNL prinse în vreun proiect de reabilitare finalizat în 2020. Au mințit! Au promis că nu vor ține cont de culoarea politică în alocarea de fonduri pentru modernizarea drumurilor”, a încheiat consilierul județean PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *