Prima pagină » Local » Maricel Popa, șeful CJ, a dat unui controversat om de afaceri din Iași peste 30 de milioane de euro. Contracte generoase oferite din fondurile județului unui afacerist condamnat pentru fraudă cu fonduri europene

Maricel Popa, șeful CJ, a dat unui controversat om de afaceri din Iași peste 30 de milioane de euro. Contracte generoase oferite din fondurile județului unui afacerist condamnat pentru fraudă cu fonduri europene

18 sept. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Maricel Popa, șeful CJ, a oferit în mandatul 2016-2020 un total de peste 30 de milioane de euro unui controversat om de afaceri din Iași. Toate aceste contracte generoase au fost oferite din fondurile județului lui Ioan Echimov, afacerist condamnat pentru fraudă cu fonduri europene. Fondurile au vizat reabilitări de drumuri județene și contracte pentru deszăpezirea arterelor din Iași. Ioan Echimov a folosit două din firmele sale pentru a pune mâna pe contractele oferite de Maricel Popa

Maricel Popa, șeful CJ, a ajuns să ofere în actualul mandat, 2016-2020, un total de peste 30 de milioane de euro unui controversat om de afaceri din Iași. Contracte generoase au fost oferite din fondurile județului lui Ioan Echimov, afacerist condamnat pentru fraudă cu fonduri europene, cel care controlează firmele Eky Sam SRL și Eky Route SRL. Fondurile au vizat reabilitări de drumuri județene și contracte pentru deszăpezirea arterelor din Iași. În 4 ani, firmele lui Echimov au prins potul cel mare, toate aceste contracte fiind mijlocite de Maricel Popa, cu sprijinul lui Ciprian Ciucan, directorul de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași.

Contracte de aproape 30 de milioane de euro oferite de Maricel Popa, șeful CJ Iași, prietenului de la Eky Sam SRL

Luate pe rând, contractele oferite de Maricel Popa, șeful CJ Iași, lui Ioan Echimov, controversat om de afaceri din Iași, însumează aproape 30 de milioane de euro. De exemplu, pentru modernizarea drumului județean DJ 249D: intersecție DJ 249E – Moreni – Prisăcani – Măcărești – Grozești – intersecție DJ 244F (km 2+300- km 30+969), DJADP a alocat 54,5 milioane de lei (11.3 milioane euro). Banii vor fi alocați însă pe mai mulți ani pentru a nu bate la ochi. Pentru modernizarea drumului județean DJ 282F: DJ 282C – Andrieșeni (km. 0+000 – 12+898), DJADP a alocat 24,1 milioane de lei (5 milioane de euro). De asemenea, Eky Sam SRL a prins un contract și pentru modernizarea drumului județean DJ 280D: Intersecție DN 28A (Ruginoasa) – Heleșteni (km. 0+000 – km. 6+464). Valoarea acestuia a fost de 13,4 milioane de lei (2.7 milioane de euro).

Contracte generoase în tot județul Iași. Firma controversatului afacerist a prins pot după pot

Și acestea nu au fost singurele contracte. De exemplu, Eky Sam SRL, firma controversatului om de afaceri din Iași, a încasat și un contract pentru întreținerea drumurilor pe timp de vară, contract cu o valoare de 5,8 milioane de lei (1.2 milioane de euro). Pentru covoare bituminoase, asigurarea scurgerii apelor pluviale și siguranța rutieră pe DJ280: Târgu Frumos – Cucuteni ( km.1+900 – 2+614) și DJ 281A: Deleni (km.3+700 – 5+400), Ioan Echimov a mai prins 1,6 milioane de lei. În plus, firma acestuia a luat alte 10 milioane de lei (2 milioane de euro) după o combinație cu Darcons SRL, firma lui Romică Rotaru, cuscrul său de la Neamț. Darcons a luat contractul de la DJADP și i l-a subcontractat lui Echimov, deși această firmă nu avea voie să lucreze în condițiile în care a participat la licitația respectivă.

Totodată, Maricel Popa, șeful CJ Iași, a mai oferit și alte 3,8 milioane de lei (0.7 milioane euro) pentru DJ281B: Coarnele Caprei – Arama (km.10+770 – 12+593). De asemenea, firma controversatului afacerist a mai prins un pot și la modernizarea drumului județean DJ 280: Oțeleni-lim. jud. Neamț (km 18+094-20+378) de 4.1 milioane de lei (0.8 milioane euro).

Deszăpezire de milioane de euro. Contracte cu probleme gestionate de firmele lui Ioan Echimov

La toate acestea se adaugă contractele de deszăpezire semnate pe Eky Route SRL, o altă firmă administrată de Echimov și apărută după condamnarea penală. Recent, CJ i-a oferit contractul de 16,9 milioane de lei (3.5 milioane euro), pentru următorii 2 ani, lui Echimov.

„Consiliul Județean Iași, prin Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor, a semnat acordul-cadru privind activitatea de deszăpezire a drumurilor județene pentru perioada 2020-2022. Acordul a fost încheiat cu asocierea formată din firmele SC Eky Route SRL, SC Enviro Construct SRL. Perioada de desfășurare este cuprinsă în intervalul 1 noiembrie 2020-15 martie 2022. Contractele subsecvente se vor încheia în fiecare sezon, respectiv 1 noiembrie 2020-15 martie 2021 și 1 noiembrie 2021-15 martie 2022”, se arată în adresa CJ Iași.

Și deszăpezirea anterioară a ajuns tot la Eky Route pentru 13,2 milioane de lei (2.7 milioane de euro).

Firma Eky Sam SRL și Ioan Echimov, condamnați pentru fraudă cu fonduri europene

Eky Sam SRL a fost condamnată în luna mai 2018 de către Curtea de Apel Iași pentru fraudă cu fonduri europene în complicitate cu funcționarii Primăriei Ion Neculce. Societatea s-a ales cu o amendă penală de 75.000 de lei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente false. În plus, a fost sancționată pe cale administrativă ca timp de cinci ani să nu participe la licitații derulate cu fonduri publice. Și Ioan Echimov a fost luat la ochi de magistrați, astfel încât acesta s-a dat deoparte din noua societate, pentru ca lucrările să meargă liniștite. Doar că decizia nu a mai fost respectată, din moment ce firma participă la licitații și le mai și câștigă cu largul concurs al lui Maricel Popa, cel mai slab președinte din istoria județului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *