Prima pagină » Titlurile zilei » Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, este groparul culturii ieșene. Toate marile evenimente din Iași, șterse dintr-o semnătură
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, este groparul culturii ieșene. Toate marile evenimente din Iași, șterse dintr-o semnătură

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, este groparul culturii ieșene. Toate marile evenimente din Iași, șterse dintr-o semnătură

10 iun. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, a ajuns groparul culturii ieșene. Toate marile evenimente din Iași au fost șterse dintr-o simplă semnătură a celui ce conduce Consiliul Județean. Evenimente precum FILIT, FITPTI sau concertele Filarmonicii ieșene nu vor mai avea loc anul acesta din cauză că fondurile instituțiilor culturale au fost tăiate masiv pentru campania electorală mascată a lui Maricel Popa pe spatele pandemiei de COVID-19

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a anulat toate manifestările culturale. Toate marile evenimente din Iași au fost șterse dintr-o simplă semnătură a actualului președinte al Consiliului Județean. Surse din Consiliul Județean au arătat că Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) și chiar concertele Filarmonicii de Stat „Moldova” nu vor mai avea loc în decursul acestui an. Maricel Popa a tăiat finanțările pentru cultură pentru a-și satisface nevoile electorale, iar dezastrul bate la ușă.
Bugetele instituțiilor culturale au fost diminuate masiv în perioada pandemiei de COVID-19. Președintele Consiliului Județean Iași, a dispus tăierea bugetelor culturale pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru spitalele din subordine.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a tăiat banii de la cultură pentru echipamentele spitalelor

Maricel Popa a decis în luna aprilie 2020, în plină stare de urgență cauzată de pandemia de COVID-19, să sisteze masiv fondurile de la instituțiile de cultură. Mai multe evenimente din Iași au avut de suferit. Au fost tăiați bani de la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), de la Teatrul „Luceafărul”, Filarmonica de Stat „Moldova”, dar și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”. În urma unor rectificări bugetare, fondurile au fost direcționate către spitalele din subordinea Consiliului Județean Iași pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Maricel Popa a sperat că va da lovitura cu spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de coronavirus și va primii banii înapoi de la Uniunea Europeană. Cum proiectul spitalului nu a fost eligibil, Consiliul Județean nu va mai primi fondurile înapoi. Asta a făcut ca și instituțiile de cultură să aibă de suferit.

Trei milioane lei, luate de la organizarea unor evenimente din Iași. Maricel Popa a redirecționat banii

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a convocat mai multe ședințe de plen pentru a lua banii de la instituțiile de cultură. De exemplu, la o ședință din 25 martie s-au tăiat 3 milioane lei de la toate instituțiile culturale subordonate forului județean. Muzeul Național al Literaturii Române a rămas fără 922 mii lei, în timp ce Filarmonica „Moldova” a rămas fără 600 mii lei. Teatrul „Luceafărul” a rămas în urma ședinței respective fără 920 mii lei. De la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași s-au tăiat 105 mii lei. De la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași s-au tăiat 17 mii lei. Alți 11 mii lei s-au luat de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”.

La o ședință din 29 martie s-au tăiat alți 386 mii lei de la capitolul cultural, fonduri direcționate către spitalele ieșene. Fără bani pentru organizarea marilor evenimente, MNLR sau Teatrul „Luceafărul” nu vor mai organiza FILIT sau FITPTI, manifestări care an de an atrăgeau artiști din toate colțurile lumii. Nici Filarmonica de Stat „Moldova” Iași nu va mai putea susține concerte extraordinare pe parcursul acestui an.

Președintele Consiliului Județean Iași a forțat intrarea în șomaj tehnic a sute de persoane din mediul cultural

Mai mult, președintele Consiliului Județean Iași, a încercat să forțeze intrarea în șomaj tehnic a angajaților din instituțiile culturale. La o ședință din 27 aprilie, Maricel Popa a încercat să introducă pe ordinea de zi a unei ședințe de plen un proiect în acest sens. Șeful din Casa Pătrată a încercat să introducă fraudulos în regulamentele de organizare a instituțiilor de cultură paragrafe prin care managerii pot suspenda unilateral contractele de muncă! Decizia a stârnit furia și revolta oamenilor din mediul cultural ieșean. Maricel Popa a bătut însă în retragere după ce nici propriii consilieri județeni nu au fost de acord cu proiectul de hotărâre.

Maricel Popa, acuzat de politicienii din Iași că a îngropat întreaga cultură ieșeană în mod voit

Actualul președinte al Consiliului Județean, Maricel Popa, a fost luat la ochi după ce a distrus marile evenimente din Iași.

„Nu degeaba îl cheamă Popa, ca să îngroape tradiția și istoria ieșeană, evenimente și festivaluri care ne aduceau bucurie spirituală și nu numai. Din păcate, Maricel Popa nu a înțeles că există viață după pandemie și nu a asigurat măcar un minimum necesar de funcționare pentru cultură și evenimentele culturale. Oare ieșenii nu țin minte acest lucru și o să voteze din nou cu Maricel Popa și PSD?”, a spus deputatul Petru Movilă, președintele PMP Iași. Aleșii județului au menționat faptul că Maricel Popa ar trebui să demisioneze din fruntea județului după acest lucru. „Maricel Popa a pus coronavirusul în cultura ieșeană. Nu mai sunt bani, i-a luat pe toți pentru mofturile sale și asta ne costă acum”, a spus Vasile Cotiugă, consilier județean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *