Prima pagină » Titlurile zilei » Maricel Popa a lăsat o datorie de 28 de milioane de euro în bugetul CJ Iași! Asfalt până la propria fermă, pe bani publici

Maricel Popa a lăsat o datorie de 28 de milioane de euro în bugetul CJ Iași! Asfalt până la propria fermă, pe bani publici

22 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Maricel Popa a dat un „tun” în bugetul CJ Iași în perioada în care încă era la șefia instituției. Fostul președinte al județului a lăsat o gaură de 28 de milioane de euro, după ce a dat drumul la unele contracte de drumuri fără a avea și bugetul stabilit. Un contract a vizat asfaltarea șoselei care duce direct către ferma sa din comuna Prisăcani

Lovitură pentru bugetul județului Iași din cauza fostei conduceri a instituției! Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, a lăsat o gaură uriașă în conturi, după ce a făcut două credite de angajament pentru asfaltarea unor drumuri. Este vorba despre DJ 282D: Românești-Podu Iloaiei-Popești-Mădârjac și DJ 249D: intersecție DJ 249 E-Moreni-Prisăcani-Măcărești-Grozești-intersecție DJ 244F. La vremea respectivă, localitățile tranzitate de aceste drumuri erau conduse de primari PSD. Coincidența face ca, pe zona Moreni-Prisăcani, să se afle și ferma lui Maricel Popa din satul Măcărești.

Datorie lăsată de Maricel Popa la CJ Iași

Maricel Popa a lăsat o capcană bugetară la CJ Iași prin acele credite de angajament. Acestea reprezintă angajări de cheltuieli multianuale ce atrag efectuarea de plăți în exercițiile bugetare viitoare. Dacă aceste credite de angajament sunt mari și presiunea pe bugetele instituției va fi consistentă. Asta pentru că banii trebui achitați conform contractelor. Prin hotărârea nr. 32 din 20 februarie 2019 a fost aprobat un credit de angajament de 58,3 milioane de lei (11,7 milioane de euro) pentru modernizarea DJ 282D Românești, în perioada 2019-2021.

Prin hotârârea nr. 352/29.10.2018 a fost avizat un credit de angajament de 78 de milioane de lei pentru modernizarea DJ 249D Moreni-Prisăcani. Pentru acest ultim drum s-au cheltuit 20 de milioane de lei în 2019, alte 30 de milioane de lei în 2020 și 21 de milioane de lei în 2021.

Modernizarea drumurilor a fost blocată de Maricel Popa

Prin contractarea creditelor de angajament, bugetul CJ pe drumurile județene a fost direcționat complet către cele două artere, alte investiției fiind puse în așteptare. De exemplu, cele 18 milioane de lei alocate prin bugetul general al României pentru drumurile din județul Iași s-au dus către contractele „lăsate moștenire” de Maricel Popa. Pentru a finanța și alte lucrări pe drumurile județene, conducerea CJ Iași a fost nevoită să aloce bani din bugetul propriu. Maricel Popa a mai fost prins și cu alte minciuni legate de investițiile din județul Iași.

Drum până la ferma proprie: teren luat acum 20 de ani

Mai mult, Popa a insistat cât timp a fost la șefia CJ Iași pentru modernizarea DJ 249D: intersecție DJ 249 E-Moreni-Prisăcani-Măcărești-Grozești-intersecție DJ 244F. Șoseaua duce către ferma sa din satul Măcărești, comuna Prisăcani, iar actualul senator a ținut să aibă asfalt până la poartă. Ferma lui Maricel Popa a fost ridicată pe un teren concesionat de acum mai mulți ani, pe o suprafață de 15 hectare. Surse din mediul politic arată că, pentru un hectar, Popa plătește 500 de lei pe an ca redevență. Culmea, această fermă nu apare în declarația de avere a șefului CJ Iași, printre sumedenia de terenuri pe care le are în zona Prisacani. La o ședință de CJ din 13 august 2020, Popa a recunoscut că are acea fermă în proprietate.

”Nu este un ranch, acolo este o fermă din 2002, eram om de afaceri, nu eram persoană publică”, susținea Popa în 2020.

Maricel Popa a jonglat cu banii CJ Iași

Și consilierii județeni din mandatul anterior au sesizat la vremea respectivă că Maricel Popa a direcționat fondurile pentru drumuri tocmai către șoseaua spre ferma proprie.

”Valoarea totală a acestui drum despre care vorbim este de 78 de milioane de lei. Din această valoare, s-au cheltuit bani pentru avize, pentru proiectare, deci era un obiectiv început. S-au luat banii de la drumuri, după ce s-au înregistrat cheltuieli din acest capitol, pentru COVID, ceea ce încalcă Legea bugetului. Ați luat 10 milioane de la acest drum, ați avut planificate 15 la inceputul anului. Acum, cereți 20 de milioane pe un drum la care de-abia s-au început lucrările”, au arătat aleșii județeni în ședința respectivă.

Firma Eky Sam SRL a luat contractul înainte

Această asfaltare a ajuns la firma Eky Sam SRL, patronată de controversatul Ioan Echimov, abonat la banii CJ Iași în perioada mandatului lui Popa. Un alt aspect este legat de faptul că CJ a semnat contractul cu Eky Sam SRL pentru lucrarea pe drumul DJ 249D: intersecție DJ 249 E-Moreni-Prisăcani-Măcărești-Grozești- intersecție DJ 244F în avans. Și aceste aspecte au fost sesizate de consilierii județeni din mandatul anterior. Contactat telefonic ieri, 21 februarie 2022, Maricel Popa a refuzat să comenteze situația.

”Sunt în ședință”, a spus acesta.

Organele de anchetă ar trebui să se sesizeze asupra acestor fapte făcute de fostul șef al CJ Iași. De altfel, nu este pentru prima oară când Maricel Popa a lăsat datorii la CJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *