Prima pagină » Actualitate » Marian Cucșa a explicat că sute de miliarde de lei se duc pe interceptări şi filaj
Marian Cucșa a explicat că sute de miliarde de lei se duc pe interceptări şi filaj

Marian Cucșa a explicat că sute de miliarde de lei se duc pe interceptări şi filaj

10 iul. 2020, 00:35,
George Cristian, în Actualitate

Marian Cucșa, fostul vicepreşedinte al Comisiei de control al SRI susţine faptul că serviciul cheltuie sute de miliarde de lei pentru interceptarea telefonică a românilor. Declaraţia este una care vine în contextul în care milioane de romani au fost ascultaţi şi interceptaţi de SRI pe motiv de siguranţa naţională. Acesta a explicat, într-o declaraţie, faptul că cu suma cheltuită într-un an de SRI pe interceptări se puteau face mulţi kilometri de autostrada.

Acesta a dat şi costul unui singur minut de interceptare. Conform datelor existente, un minut de interceptare costa 2.57 de lei, iar o oră de filaj ajunge la 314 lei. Raportul este cuprins într-un dosar care a fost transmis de DNA Braşov către mai multe instante în contextul interceptărilor ilegale.

Șase milioane de români au fost interceptaţi de SRI

În perioada 2005-2016, mai mult de șase milioane de români au fost interceptaţi de SRI, motiv pentru care sumele necesare pentru aceste activităţi desfăşurate în aceşti ani ar putea depăşi un total de sute de miliarde de lei.

„Am făcut mai multe solicitări în acest sens. Pot să vă spun, din datele publice, că au costat foarte mult interceptările. Cred că la momentul respectiv, am spus că din interceptările pe un an se făceau mulţi kilometri – multe sute de kilometri de autostradă. Costurile sunt foarte mari pe interceptări. Imaginaţi-vă că se monitorizează 24 de ore din 24. Pe un mandat de siguranţă naţională de interceptare nu e o singură persoană, nu e un singur post telefonic. E un întreg procedeu de interceptare”, a spus Cucșa.

Judecătoarea Dana Gîrbovan: Încă se fac interceptări neverificate

Judecătoarea Dana Gîrbovan, liderul Uniunii Naţionale a Judecătorilor (UNJR), a catalogat drept o „surpriză neplăcută” informaţia potrivit căreia Secţia pentru judecători a CSM a respins cererea de a sesiza Inspecţia Judiciară să verifice dacă a fost sau nu respectată legea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atunci când au fost emise mandate de siguranţă naţională.

„Chestiunea mandatelor pe siguranţă naţională este una dintre acele chestiuni grave rămase în urmă, unde ştie toată lumea că avem o problemă – cine vrea să vadă lucrul acesta – şi care trebuie tranşată. Au făcut un control mai degrabă formal. Nu poţi să o târăşti la infinit sperând că se va rezolva de la sine. În România au fost date la un moment dat 2-3000 de mandate de siguranţă, anual. Ele se dau pe o perioadă de 6 luni de zile, sunt extrem de intruzive. Marea problemă este că erau admise în proporţie de 100%”, a spus Dana Gîrbovan acum ceva timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *