Prima pagină » Actualitate » Maria Zaharova: „Ceea ce face România, având ca scop absorbția Moldovei, este un act de revanșism”
Maria Zaharova:

Maria Zaharova: „Ceea ce face România, având ca scop absorbția Moldovei, este un act de revanșism”

03 sept. 2024, 17:58, 1 ,
Simona Ciobanu în Actualitate

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a oferit un interviu unui blogger din Republica Moldova, în care a acuzat-o pe președinta Maia Sandu de promovarea unei „românizări” forțate a țării.

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate pentru 20 octombrie 2024, propaganda rusă își intensifică atacurile împotriva Maiei Sandu și a guvernului pro-european. Zaharova a discutat cu Gabriel Călin, un blogger din Republica Moldova, cunoscut pentru că l-a avut recent ca invitat pe oligarhul Ilan Șor, fugar în Rusia.

Maria Zaharova: „Scenariul din Moldova, similar cu cel din Ucraina”

Zaharova a afirmat că ceea ce se întâmplă în Moldova urmează un scenariu similar cu cel din Ucraina, susținând că Occidentul ar încerca să „distrugă istoria”, să „manipuleze limba” și să „rescrie identitatea culturală” a țării. În opinia sa, ceea ce se petrece în Moldova este fără precedent.

Zaharova a comparat situația cu cea din timpul celui de-al Treilea Reich, subliniind că, deși nu justifică atrocitățile comise atunci, există o anumită logică diabolică în acțiunile lor împotriva celor pe care i-au considerat dușmani. În schimb, ea susține că în Moldova, se încearcă transformarea populației într-un alt popor, în numele aceluiași popor. Aceasta a acuzat România că încearcă să absoarbă Moldova printr-un act de revanșism și a afirmat că Maia Sandu, deținătoare a unui pașaport românesc, atacă identitatea etnică și comunitatea etnoculturală a moldovenilor.

„În ceea ce privește Moldova, pur și simplu nu am mai văzut așa ceva: ca, în numele poporului, să transformi acest popor într-un alt popor. Să vorbești în numele poporului și să faci totul pentru ca acest popor să nu mai existe. Acest lucru este evident: românizarea este pe agenda și este în plină desfășurare. (…) Sandu, fiind posesoarea unui pașaport românesc, atacă poporul moldovean ca entitate, etnie, comunitate etnoculturală. (…) Ceea ce face România, având ca scop absorbția Moldovei, este un act de revanșism”, a declarat Maria Zaharova.

Interviul, care a durat 23 de minute, a fost marcat de o retorică anti-occidentală bine cunoscută. Zaharova a declarat că fiecare părinte de pe planetă este „un luptător în prima linie” în lupta împotriva valorilor occidentale. Totodată, la întrebarea dacă Rusia intenționează să absoarbă Moldova, Zaharova a calificat această idee drept „o minciună oribilă”.

Recent, Zaharova a lansat un atac dur la adresa guvernului din Republica Moldova, acuzându-l că promovează neonazismul și o „românizare artificială” a populației.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *