Maria Van Kerkhove, medic în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aeste de părere că tulpina de Covid-19 din Marea Britanie nu afectează copiii mai mult decât adulţii. Virusul se transmite, însă, la fel de repede şi în cazul celor mici.
Medicul Maria Van Kerkhove explică la ce să trebuie să fie atenți părinții pentru a descoperi din timp dacă micuții au simptome de infecţie cu noua tulpină de COVID-19.
„La copiii foarte mici boala este foarte uşoară şi ei nu au atât de multe simptome ca adulţii. Unii copii pot prezenta simptome gastro-intestinale, precum diaree sau vărsături, dar uşoare. Însă majoritatea copiilor tind să aibă infecţie asimptomatică, ceea ce înseamnă că nu au deloc simptome”, a declarat Maria Van Kerkhove.
Maria Van Kerkhove: „La varianta de virus identificată în Regatul Unit s-a observat o creştere a transmisibilităţii la toate grupele de vârstă“
Medicul OMS susține că studiile realizate în UK arată că mulţi copii s-au infectat cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2. Explicaţia este, însă, că şcolile erau deschise, iar interacţiunea celor mici a favorizat răspândirea bolii. Dacă respectă regulile de distanţare socială şi cele sanitare, copiii sunt protejaţi, spune reprezentantul OMS.
„Şi oamenii de ştiinţă se uită la modul în care se transmite virusul, la boala pe care o provoacă şi, din fericire, până acum aceste variante nu par să provoace boli mai severe în niciun grup de vârstă. Prezentarea bolii arată la fel, şi severitatea arată la fel ca şi la celelalte variante de SARS-CoV-2 care circulă. În ceea ce priveşte transmisia, la varianta de virus care a fost identificată în Regatul Unit s-a observat o creştere a transmisibilităţii la toate grupele de vârstă. Aceasta include o transmisie sporită şi în rândul copiilor mici”, a mai spus Maria Van Kerkhove.
Anthony Fauci: „Vaccinurile sunt mai puţin eficiente împotriva noilor tulpini!“
Principalul expert epidemiologic din SUA, medicul Anthony Fauci, susține că vaccinurile care se găsesc în prezent pe piaţă nu sunt la fel de eficiente împotriva unora dintre noile tulpini ale coronavirusului, potrivit ultimelor date. Mai mult, principalul expert epidemiologic din SUA a declarat că, deşi tratamentele nu sunt la fel de eficiente, pot oferi în continuare un grad semnificativ de protecţie, fapt ce reconfirmă importanţa vaccinurilor în ceea ce priveşte terminarea pandemiei.
„Urmărim cu atenţie varianta din Africa de Sud, despre care credem că prezintă mai multe semne de îngrijorare, însă nu considerăm că reprezintă un lucru pe care nu îl putem controla”, a declarat Anthony Fauci.
Vaccinul anti-COVID-19, eficient în cazul tulpinii descoperite în Marea Britanie
Un studiu realizat de cercetătorii Pfizer şi BioNTech arată că vaccinul pe care l-au dezvoltat are toate şansele să fie la fel de eficient împotriva tulpinii descoperite în Regatul Unit.
„Sunt destul de optimistă cu privire la modul în care vor dispărea aceste noi variante. M-aş putea înşela. Am putea găsi din ce în ce mai multe tulpini, iar vaccinul ar deveni mai puţin potent, însă rămân în continuare optimistă”, a declarat dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor din SUA (CDC).
În cadrul unui studiu preliminar separat, o echipă de cercetători din cadrul BioNTech/Pfizer a ajuns la concluzii similare. Cercetătorii au comparat efectul plasmei a 16 participanţi cu studiile sale clinice asupra variantei engleze şi asupra virusului original din Wuhan. Și în aceste cazuri, concluzia a fost că vaccinul a neutralizat varianta engleză.