Prima pagină » Economic Local » Maria, o coafeză din Ucraina, își caută un loc de muncă în Iași. ”Am experiență”

Maria, o coafeză din Ucraina, își caută un loc de muncă în Iași. ”Am experiență”

01 apr. 2022, 12:45,
Raluca Costin în Economic Local

Maria, coafeză din Ucraina care a ajuns la Iași, își caută un loc de muncă. Femeia are experiență de 9 ani în domeniu și spune că vrea să rămână în Iași, dacă se angajează

Maria Charikova, coafeză din Ucraina, a ajuns la Iași după ce orașul unde locuia, în apropiere de Odessa, a fost bombardat. Femeia în vârstă de 33 de ani a ajuns în oraș împreună cu fiul de 12 ani și fratele ei. Coafeză de meserie, tânăra spune că vrea să se angajeze la un salon din Iași. Are experiență în domeniu și speră că dacă își va găsi un loc de muncă, va rămâne în Iași.

”Noi am venit în Iași în urmă cu 3 săptămâni. Suntem dintr-un oraș de lângă Odessa. Soțul meu a rămas să lupte, el fiind în armată iar eu am venit cu fiul meu și fratele meu. Stăm la prietenul unui prieten, în apartament. Ne-au ajutat cu mâncare, cazare, dar aș vrea să mă angajez pentru a câștiga niște bani. Am nevoie de bani cât mai repede. Dacă reușesc să găsesc un loc de muncă m-ar ajuta foarte mult și mă gândesc să rămân aici pentru o perioadă. Eu am muncit 9 ani în domeniul acesta, ca și coafeză, deci am experiență și am primit recomandări bune din partea clienților cu care am lucrat până acum. Am anunțat acum câteva zile că vreau să mă angajez și mi-a scris o femeie că ar fi interesată. Trebuie să merg la interviu. Dacă voi găsi ceva de muncă, voi rămâne aici o perioadă mai îndelungată”, spune Maria Charikova, coafeză.

Maria, coafeză din Ucraina, poate să lucreze cel puțin 9 luni, în Iași

Cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic. În cursul celor 9 luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea protecţiei subsidiare sau a statutului de refugiat, prin care dobândesc următoarele drepturi: să fie angajaţi de persoane fizice sau juridice, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, să beneficieze de asigurări sociale, de măsuri de asistenţă socială şi asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români. Aceștia pot să beneficieze de tratament egal cu cetăţenii români în ceea ce priveşte echivalarea studiilor sau a perioadelor de studii, recunoaşterea diplomelor, atestatelor şi certificatelor de competenţă, precum şi a calificărilor profesionale care dau acces la profesiile reglementate din România, în conformitate cu reglementările în vigoare.

”Noi am avut 12 cereri din partea cetățenilor ucraineni care s-au angajat în domeniul HoReCa. Pot să ne solicite ajutorul în continuare”, susține Gabriela Vasilache, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Refugiații ucraineni au început să se angajeze în România.

Cetățenii ucraineni care se angajează au salariul minim brut

În cazul cetăţenilor ucraineni care sunt angajaţi cu contract cu normă întreagă li se prelungeşte dreptul la şedere temporară în România. Prelungirile ulterioare ale dreptului de şedere temporară în scop de muncă se acordă dacă cetăţenii Ucrainei prezintă următoarele documente: contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, dovada menţinerii salariului cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pe toată perioada şederii acordată anterior.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea Nataliei Popova, ucraineancă din Odesa care își caută un loc de muncă tot în domeniul înfrumusețării. Maria, coafeza din Ucraina care își caută un loc de muncă în Iași, poate solicita ajutorul specialiștilor din cadrul AJOFM.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025