Avertisment cumplit! Marii producători din Danemarca, Olanda şi Polonia au probleme mari cu producţia din cauza exploziei preţurilor la energie şi scumpirea îngrăşămintelor, astfel că s-ar putea produce o adevărată criză alimentară!
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre soluţiile pe care le are ţara noastră pentru a nu exista această lipsă acută de fructe şi legume pe piaţă.
”Încurajăm producţia autohtonă şi îi încurajăm pe români să consume produse româneşti. Din păcate, aceste produse nu prea au avut loc pe piaţă în marile reţele de magazine şi de multe ori fermierii români au fost nevoiţi fie să-şi lase recolta pe câmp, fie să o distrugă în semn de protest.
Noi venim cu soluţii în sensul sprijinirii producătorilor români. Pe lângă faptul că vom relua măsura aceea de sprijin pentru producătorii de roşii timpurii, celebrul program Tomata, vom extinde şi către alte tipuri de culturi în ciclul doi”, a spus ministrul la Antena 3.
”Am stabilit cu ministrul de Finanţe să demarăm verificări ample la tot ceea ce înseamnă importul-exportul de legume-fructe astfel încât să ne asigurăm că ele corespund din punct de vedere al calităţii şi să ne asigurăm că sunt fiscalizate şi nu fac concurenţă neloială”, a adăugat el.
Aproximativ cincizeci de tone de fructe care conțineau pesticide, descoperite în România
Aproximativ 50 de tone de lămâi, struguri şi mandarine care conţineau pesticide au fost descoperite în ultimele două zile, a declarat Mihai Ponea, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitare, Veterinare şi pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit directorului ANSVSA, pesticidele nu pot fi observate cu ochiul liber şi de aceea la intrarea în ţară se fac verificări privind reziduurile de pesticide şi examene de laborator. Conform regulamentului european, probele se recoltează prin punctul de intrare unic în Europa.
„Aceste citrice și fructe au fost oprite la punctul de frontieră de intrare în România. Un transport a fost oprit la Albița, județul Vaslui, altul în PIF la Ilfov și unul la Constanța. Este, într-adevăr, o îngrijorare a noastră în ceea ce privește prezența de pesticide în legume și fructe în acest an, crescând cu peste peste 30-40% procentul de depistare a acestora”, a declarat Mihai Ponea, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitare, Veterinare şi pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA).