Prima pagină » Local » Marele pot pentru cultura ieșeană! 2,4 milioane de euro pentru trei instituții emblematice din Iași, de la Guvernul României
Marele pot pentru cultura ieșeană! 2,4 milioane de euro pentru trei instituții emblematice din Iași, de la Guvernul României

Marele pot pentru cultura ieșeană! 2,4 milioane de euro pentru trei instituții emblematice din Iași, de la Guvernul României

16 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Trei instituții de cultură din municipiul Iași vor beneficia de 12.154.000 de lei (2,4 milioane de euro) de la Guvernul României, conform unei hotărâri adoptate de Executivul de la Palatul Victoria. În calcul intră Ateneul Național din Iași, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul „, precum și Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, la pachet cu alte câteva zeci de instituții din întreaga țară

Guvernul României a alocat 132,4 milioane de lei (26,9 milioane de euro) pentru finanțarea instituțiilor publice de cultură din întreaga țară. Printr-o hotărâre a Guvernului, 61 de instituții publice de cultură din țară vor beneficia de banii proveniți din cote defalcate din impozitul pe venit, sumele urmând a ajunge în conturile instituțiilor subordonate autorităților administrației publice locale.

În calcul au fost luate teatre, opere și filarmonici, în decizia Guvernului fiind incluse și trei instituții culturale din municipiul Iași. Conform Hotărârii respective, o parte a acestor bani vor ajunge și la Ateneul Național din Iași, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul „, precum și la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași. Prima instituție este subordonată Primăriei Iași, iar celelalte două se află în gestionarea Consiliului Județean Iași.

Milioane de euro de la Guvern pentru trei instituții de cultură din Iași

Conform documentului respectiv, Ateneul Național din Iași va beneficia de 2.706.000 de lei (552.244 de euro), în vreme ce Filarmonica de Stat „Moldova” Iași va beneficia de 6.826.000 de lei (1.393.000 de euro), iar Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” va beneficia de 2.622.000 de lei (535.102 euro). Sumele vor ajunge în conturile instituțiilor din Iași în perioada următoare, conform deciziei Guvernului României.

„Din sumele încasate ulterior datei de 31 august 2021, inclusiv sumele rămase nerepartizate aferente perioadei 1 ianuarie 2021-31 august 2021, la data de 29 noiembrie 2021 aferente cotei prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr. 15/2021, cu modificările și completările ulterioare, se aprobă repartizarea sumei de 132.407,18 mii de lei și alocarea acesteia bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, se arată în decizia Guvernului României.

Filarmonica de Stat „Moldova” ar urma să fie reabilitată cu fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență sau prin fonduri europene.

Cum s-au împărțit banii pentru instituțiile de cultură din țară?

Una din instituțiile din Iași, Ateneul Național, a derulat în acest an mai multe proiecte culturale cu public, proiecte care au tras mii de spectatori. Printre instituțiile de cultură din țară care vor beneficia de banii de la Guvern se mai află și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (3,1 milioane de lei), Filarmonica de Stat Arad (3,5 milioane de lei), dar și Filarmonica „Mihail Jora” Bacău (3,2 milioane de lei), Teatrul „Regina Maria” Oradea (3,7 milioane de lei), dar și Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani (1,9 milioane de lei), Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava (1 milion de lei), Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara (2,6 milioane de lei), dar și alte teatre și filarmonici din întreaga țară.

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației virează sumele aprobate în conturile de venituri ale unităților administrativ-teritoriale, sume repartizate pentru finanțarea instituțiilor de spectacole și concerte, codificate cu codurile de identificare fiscală ale acestora, până la data de 22 decembrie 2021, în scopul alocării acestora către instituțiile publice de spectacole pentru care au fost solicitate. Sumele repartizate se cuprind în bugetele locale prin rectificare bugetară locală”, se mai arată în hotărârea de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *