Așa-zișii prieteni de pe rețelele sociale au comis-o în cazul poetului Emil Brumaru. Deși poetul ieșean a decedat în urmă cu 5 ani, a fost felicitat de ziua lui cu mult aplomb
Prietenii de carton de pe rețelele sociale și-au făcut din nou apariția. La finalul anului trecut, marele poet Emil Brumaru ar fi împlinit vârsta de 85 de ani. Pe pagina activă a poetului ieșean, mai mulți internauți s-au îngrămădit să-l felicite de ziua lui (1 ianuarie), conform notificării făcute de rețea. Însă poetul este decedat de pe data de 5 ianuarie 2019. Deși este născut pe data de 25 decembrie, poetul a preferat să-și seteze data de naștere pe 1 ianuarie.
„La mulți ani binecuvântați”, „Happy Birthday”, sunt câteva dintre mesajele lăsate de așa-zișii prieteni ai regretatului poet.
Emil Brumaru a suferit un accident vascular cerebral (AVC) și a fost internat la spital. Își revenise puțin, dar pe data 5 ianuarie 2019 a intrat în comă.
Moartea poetului Emil Brumaru, anunțată de scriitorul Liviu Antonesei
Ultimele clipe din viața poetului au fost descrise de scriitorul Liviu Antonesei.
„În noaptea asta (5 spre 6 ianuarie 2019 – n.r.), cu puțin înainte de miezul nopții, poetul Emil Brumaru s-a retras în rezervația de îngeri. E greu să scriu, am amintiri cu el de peste 45 de ani. Pe la jumătatea anilor ’70, când se năștea și în mine un fel poet, dintre poeții ieșeni ai vremii îmi plăceau cel mai mult cei cinci din generația numită 70 – Petru Aruștei, Dan Laurențiu, Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru. I-am scris în ordinea în care ne-au părăsit, m-au părăsit. M-am bucurat de apropierea lor, am scris despre ei, i-am iubit mult, îi iubesc și acum. Emil împlinise de curând 80 de ani și era într-o formă de invidiat, cel puțin așa mi se părea mie. Joi seara (3 ianuarie – n.r.), a făcut un AVC, a fost internat la spital și supus terapiei intensive, în după-amiaza de azi (5 ianuarie – n.r.), își revenise, a spus poezii asistentelor, a mâncat, a glumit. După câteva ore, a venit vestea că a avut doua stopuri cardiace și a intrat în comă. Am sperat totuși într-un miracol. Nu s-a petrecut. La 23:35 a plecat. A plecat, nu a murit, îngerii nu mor niciodată, se retrag numai în Rezervația de Îngeri”, a spus scriitorul Liviu Antonesei în urmă cu 5 ani.
Activitatea poetului ieșean
Emil Brumaru s-a născut pe data de 25 decembrie 1938, în localitatea Bahmutea – Basarabia. A fost fiul lui Grigore Brumaru, funcționar CFR, și al Elisabetei, învățătoare. Urmează Liceul Național (absolvit în 1955), Facultatea de Medicină din Iași (1963). Devine medic la Dolhasca (1963-1975), iar din 1975 renunță la medicină pentru a se dedica exclusiv scrisului.
Debutează cu poezii în revista „Luceafărul”, debutează editorial cu două volume, ambele publicate în 1970, „Versuri” și „Detectivul Arthur”. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franța, Anglia. Dintre creațiile sale pot fi amintite „Julien Ospitalierul”, Cartea Românească, București, 1974, „Cântece naive”, Cartea Românească, București, 1976, „Adio, Robinson Crusoe”, Cartea Românească, București, 1978, „Dulapul îndrăgostit”, Cartea Româneasca, București, 1980, „Dintr-o scorbură de morcov”, Editura Nemira, București, 1998, „Poeme alese”, 2003, dar activitatea poetului Emil Brumaru este mult mai vastă.