Prima pagină » Razboi în Ucraina » Marea temere a SUA privind dronele furnizate militarilor ruşi de către Iran pare să se confirme

Marea temere a SUA privind dronele furnizate militarilor ruşi de către Iran pare să se confirme

12 aug. 2022, 13:23,
în Razboi în Ucraina

În ultimele săptămâni, militarii ruşi au învăţat în Iran cum să folosească dronele furnizate de Teheran. Anunţul a fost făcut joi, 11 august, de către Departamentul de Stat al SUA şi pare să confirme cea mai mare temere a statului american.

În acest sens, SUA a declarat că își vor „aplica cu fermitate” sancțiunile privind comerțul cu arme atât rusești.

SUA deţine noi informaţii despre dronele furnizate de Iran militarilor ruşi

Încă de luna trecută, oficialii americani au anunţat că deţin informaţii precum cărora militarii ruşi vor învăţa cum să folosească drone puse la dispoziţie de Teheran. Washingtonul preciza la acea vreme că este vorba de drone capabile să transporte arme, şi totodată, ca oficiali ruşi au vizitat Iranul pentru a vedea vehicule aeriene fără pilot la bord capabile de atac.

Afirmația a stârnit imediat îngrijorarea că Iranul, care a furnizat drone aliaților săi din Orientul Mijlociu, oferă acum sprijin Rusiei pentru războiul său din Ucraina. La momentul respectiv, ministrul iranian de externe a negat afirmația, inclusiv într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean.

Vedant Patel, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, a declarat reporterilor joi, 11 august, în timpul unei ședințe telefonice, că oficialii ruși au efectuat cursuri de pregătire privind dronele în Iran „în ultimele câteva săptămâni”.

Oficialul american a mai completat, spunând că Statele Unite își vor „aplica cu fermitate” sancțiunile privind comerțul cu arme atât rusești, cât și iraniene, de vreme ce transferurile de drone între cele două țări au fost „potențial sancționabile în cadrul a numeroase autorități”.

„Rămânem incredibil de îngrijorați de utilizarea și proliferarea dronelor de către Iran. Acestea au fost folosite pentru a ataca forțele americane, partenerii noștri din regiune și entități de transport maritim internațional”, a conchis purtătorul de cuvânt Vedant Patel.

Fabrică de drone turcești în Ucraina

Într-un context similar, amintim că ambasadorul Vasily Bodnar a declarat că proprietarul Baykar a înfiinţat o companie în Ucraina, iar pe trerenul achiziționat va fi construită o uzină pentru fabricarea unor astfel de echipamente militare.

„Proprietarul Baykar a înfiinţat o companie ucraineană în Ucraina, care a cumpărat deja un teren. Ei au elaborat deja un proiect pentru uzină şi intenţionează să îl pună în aplicare până la sfârşitul anului, deoarece a fost literalmente responsabilitatea personală a proprietarilor companiei de a stabili producţia în Ucraina.

Majoritatea modelelor care vor fi fabricate la uzină vor avea componente fabricate în Ucraina: motoare, alte piese de schimb, roţi, o mulţime de alte lucruri de înaltă tehnologie pe care le avem şi care pot fi folosite pentru aceste aeronave”, a explicat ambasadorul Vasily Bodnar.

Conform surselor, proiectul de lege a fost aprobat pe data de 19 iulie 2022 și vizează ratificarea acordului semnat de Guvernul Ucrainei cu Turcia, referitor la cooperarea în domeniul tehnologiilor înalte, aviaţiei şi sectorului spaţial.

Cu toate că și Rusia își dorește o fabrică de drone, un purtător de cuvânt al firmei producătoare a declarat că refuză să comenteze propunerea rusă.

De altfel, în România, singura licitație demarată, unde exista un singur concurent care și propunea producția în țară a aeronavelor fără pilot, a fost anulată acum de MApN, pe motiv că unele specificații erau neconforme cu cerințele caietului de sarcini.

În orice caz, marea temere a SUA privind dronele furnizate militarilor ruşi de către Iran pare să se confirme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024