Prima pagină » Local » Marea pacaleala a creditelor rapide – UPDATE

Marea pacaleala a creditelor rapide – UPDATE

16 iul. 2014, 21:37,
Vlad Ropotica în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:445650;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ A revenit moda creditelor cu buletinul @ Publicitate agresiva pentru o capcana financiara @ Cum ajunge un produs sa coste dublu

Intr-unul dintre cele mai vizitate centre comerciale din Iasi, o firma promite oamenilor credite rapide si fara prea multe acte. Inca de la intrarea in galeria comerciala de la Carrefour Felicia, exista indicatoare care indruma trecatorii spre biroul firmei Credius. Aici, clientii sunt ametiti cu materiale publicitare care promit rapiditate si eficienta. Pe fluturasii promotionali si pe anunturile de pe mobilier apar cu litere mari cuvinte ca „Mii de credite” sau „Fara adeverinta de venit”, in timp ce termenii si conditiile creditelor sunt scrise aproape invizibil sau lipsesc cu desavarsire.

Conditiile pe care firma le ofera pentru un credit par avantajoase la prima vedere – maxim o ora pana la aprobarea creditului, durata mica de returnare si libertatea de a folosi banii dupa bunul plac. Angajatii insista pe anumite informatii, punand in umbra detaliile ce sunt paguboase pentru clienti. Credius ofera trei tipuri de credite – Creditul Aici si Acum, Creditul Do-Do si Creditul pentru Pensionari. Promovarea masiva se axeaza pe primul dintre ele, un credit ce permite cumpararea de produse direct din magazinul partener. Produsele, fie electronice, electrocasnice sau chiar materiale de constructii si bricolaj, pot fi achizitionate intr-un numar relativ redus de rate – 10, 20 sau maxim 30. Oamenilor li se spune ca anumite banci cunoscute, precum CEC, sunt partenerele firmei, chiar daca acestea nu fac decat sa incaseze plata ratelor. Insa cea mai mare promisiune a celor de la Credius se leaga de faptul ca adeverinta de venit nu este obligatorie.

Clientilor li se promite un credit doar cu un act de identitate, fara a se cere acte din partea angajatorului. Costurile creditului sunt insa enorme. De pilda pentru un credit de 1.000 de lei ce va fi returnat in 30 de rate, costul total, DAE, poate atinge valori si de peste 80%, suma returnata fiind de 1.903 lei, cu o rata lunara de 63,45 lei. Chiar daca veti aduce o adeverinta de venit, costul va fi imens. Astfel tot pentru 1.000 de lei veti returna 1.724 de lei, deci tot aproape de dublul sumei imprumutate. Capcana se ascunde in comisionul de intretinere a contului de cel putin 3,2% pe luna, un procent foarte mare ce se adauga unor dobanzi la fel de mari, de pana la 19%. Spre comparatie, un credit de nevoi personale nu are un cost total mai mare de 15%, indiferent de banca aleasa.

Cei de la Credius IFN au trimis un mail pe adresa redactiei Buna Ziua Iasi, prin intermediul caruia au dorit sa comunice un punct de vedere, pe care il redam mai jos.
„Vrem sa va aducem la cunostinta ca noi, Credius, suntem o institutie financiara nebancara autorizata, reglementata si supravegheata de Banca Nationala a Romaniei. Ne desfasuram activitatea in deplina legalitate si in acord cu nevolle clientilor nostri. Respectam comunitatea si asteptam acelasi respect din partea acesteia. Nu permitem ca numele si prestigiul Credius sa fie amestecate in vreun mod, in informatfi tendentioase aduse la cunostinta publicului larg. Denumirea si produsele noastre, amintite in articolul in discutie, sunt marci inregistrate aflate in proprietate Credius. Acordul de folosire a acestora in cotidianul dvs nu ne-a fost solicitat in niciun mod”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *