Prima pagină » International » Marea Britanie sancţionează Iranul. Teheranul neagă că a furnizat drone Moscovei
Marea Britanie sancţionează Iranul. Teheranul neagă că a furnizat drone Moscovei

Marea Britanie sancţionează Iranul. Teheranul neagă că a furnizat drone Moscovei

20 oct. 2022, 22:40, 1 ,
în International

Marea Britanie sancţionează trei iranieni şi o companie responsabilă cu furnizarea de drone Rusiei, folosite pentru a bombarda Ucraina, potrivit unui comunicat al Ministerului britanic de Externe, relatează The Guardian.

Rusia a lansat zeci de drone „kamikaze” asupra Ucrainei, vizând infrastructura energetică, atacuri soldate cu cinci morţi în Kiev săptămâna aceasta. Teheranul neagă că a furnizat dronele Moscovei, iar Kremlinul dezminte că forţele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina marţi.

Prin furnizarea acestor drone, Iranul „activează războiul, profitând de atacurile detestabile ale Rusiei asupra cetăţenilor ucraineni, produce şi mai multă suferinţă oamenilor şi amplifică distrugerea infrastructurii critice”, se arată într-un comunicat al Ministerului britanic de Externe.

Marea Britanie sancţionează trei iranieni şi o companie responsabilă cu furnizarea de drone

Compania Shahed Aviation Industries, despre care Marea Britanie susţine că a fabricat dronele, are activele îngheţate. Persoanele sancţionate sunt comandantul Statului Major al Forţelor armate iraniene, generalul Mohammed Hossein Bagheri, ofiţerul însărcinat cu logistica, generalul Sayed Hojatollah Qureish, şi comandantul Gărzilor Revoluţionare, generalul de brigadă Saeed Aghajani. Ei au activele îngheţate, precum şi interdicţie de călătorie.

„Sprijinul Iranului pentru războiul brutal şi ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei este deplorabil. Astăzi (n.r. joi) îi sancţionăm pe cei care au furnizat dronele folosite de Rusia pentru a viza civilii ucraineni. Este o dovadă clară a rolului destabilizator al Iranului în securitatea globală”, a afirmat ministrul britanic de Externe James Cleverly.

„Aceste atacuri laşe cu drone sunt un act de disperare. Prin activarea atacurilor, aceşti indivizi şi un producător au cauzat oamenilor din Ucraina suferinţe nespuse. Ne vom asigura că sunt traşi la răspundere pentru acţiunile lor”, a conchis el.

Consilierul lui Zelenski, nemulțumit că Israelul nu furnizează arme Ucrainei

Consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, a criticat joi decizia Israelului de a nu furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, potrivit presei israeliene.

Podoliak a remarcat dezamăgirea sa, și odată cu ea a Ucrainei, față de decizia israeliană, declarând reporterilor că „Israelul a ales să fie de partea greșită a istoriei”, adăugând că aceasta „provoacă o mare dezamăgire în societatea ucraineană”.

Mai mult, el a insistat asupra faptului că „Israelul pare să fi abandonat dorința de a fi de partea bună a istoriei” și chiar a avertizat că „acest comportament va complica semnificativ relațiile dintre țările noastre în deceniile următoare”.

Plângându-se în continuare de refuzul israelian de a furniza arme Ucrainei într-un moment de mare cooperare ruso-iraniană, consilierul prezidențial ucrainean a desemnat atât Ucraina, cât și Israelul ca fiind entități amenințate existențial.

Podoliak a declarat: „Nu știm la ce va duce în viitor parteneriatul militar dintre Rusia și Iran și ce tehnologii, inclusiv nucleare, poate împărtăși Moscova cu Teheranul, dar putem spune cu încredere că rezultatele cooperării lor vor fi resimțite nu doar de Kiev, ci și de Ierusalim”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *