Marea Britanie a anunţat, joi după-amiază, că intenţionează să nu mai permită accesul cetăţenilor din statele Uniunii Europene în baza cărţilor de identitate începând din octombrie 2021, în contextul încheierii tranziţiei post-Brexit pe 31 decembrie 2020.
Guvernul de la Londra a publicat detalii suplimentare despre modul în care va funcţiona frontiera dintre Marea Britanie şi UE, precum şi depre măsurile pe care vor trebui să le ia pasagerii, dar şi companiile comerciale ori de transport.
„Transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. Modelul confirmă măsura potrivit căreia cărţile de identitate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia nu vor fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie, inclusiv pentru şoferi, începând din octombrie 2021”, precizează guvernul de la Londra.
Accesul cetăţenilor din ţările Uniunii Europene pe teritoriul Marii Britanii va fi permis doar în baza paşapoartelor începând din octombrie 2021, au subliniat autorităţile britanice.
Premierul Boris Johnson: „Regatul Unit ar putea trăi foarte bine fără un acord post-Brexit”
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a estimat, în cadrul unui interviu, că Regatul Unit ar putea „să trăiască foarte bine” cu un no-deal, dacă negocierile comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană, în continuare în impas, nu vor duce la un acord înainte de finalul perioadei de tranziţie, relatează AFP.
Regatul Unit a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie, dar continuă să aplice regulile europene până la 31 decembrie. În lipsa unui acord comercial până la această dată, numai regulile Organizaţiei Mondiale ale Comerţului (OMC) şi taxele sale vamale se vor mai aplica, cu potenţiale consecinţe dezastruoase pentru o economie britanică deja fragilizată de pandemia de coronavirus.
„Nu vreau în mod special să ajungem la o relaţie precum cea cu Australia sau bazată pe regulile OMC, dar putem trăi foarte bine cu asta”, a declarat duminică Boris Jonhson într-un interviu pentru BBC. „Cred că putem prospera puternic în aceste circumstanţe”, a adăugat el.
Declaraţia vine în contextul în care liderul conservator s-a pus de acord cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ca Londra şi Bruxelles să-şi intensifice negocierile, care au rămas în impas după o nouă sesiune de discuţii în această săptămână, în pofida unui calendar tot mai strâns.
Data viitorului summit UE
Boris Johnson a fixat de altfel data viitorului summit UE de la 15 octombrie drept termen-limită pentru a se ajunge la un acord, în timp ce europenii îşi acordă răgaz până la sfârşitul lunii.
Prim-ministrul britanic crede că încă este posibil ca cele două părţi să ajungă la un compromis, dar a subliniat că totuşi rămân „diferite probleme de soluţionat”.
„Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că suntem pe deplin serioşi în privinţa necesităţii de a ne controla propriile legi şi reglementări”, a avertizat el, arătându-se ferm în privinţa zonelor de pescuit britanice, un punct problematic al negocierilor.
Calendarul reluării negocierilor este încă incert, negociatorul britanic David Frost semnalând sâmbătă pe Twitter că acestea „vor începe imediat ce va fi posibil săptămâna viitoare”.