Autoritatea britanică de reglementare a sectorului sănătăţii a început evaluarea în regim de urgenţă a vaccinului producătorului farmaceutic AstraZeneca împotriva Covid-19, transmite Reuters.
„Confirmăm că Agenţia de Reglementare pentru Medicamente şi Produse pentru Îngrijirea Sănătăţii (MHRA) evaluează în timp real vaccinul nostru potenţial pentru Covid-19”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca.
În acest tip de evaluare, autoritatea de reglementare obţine date în timp real şi are dialog cu producătorii de medicamente referitoare la procesele de producţie şi studiile clinice, pentru a accelea procesul de aprobare.
Vaccinul împotriva Covid-19 este dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea din Oxford. Bloomberg a relatat că MHRA a început o revizuire accelerată pentru vaccinul candidat împotriva Covid-19 al grupului american Pfizer.
Vaccinuri împotriva Covid-19, de la AstraZeneca şi Pfizer
Primii producători care au pornit în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus sunt AstraZeneca şi Pfizer. În cursa pentru obținerea unui vaccine împotriva COVID-19 se mai află companiile Johnson & Johnson şi Moderna.
Producătorul britanic de medicamente AstraZeneca a anunţat în urmă cu o săptămână că vaccinul său experimental pentru Covid-19 produce un răspuns imun atât la adulţii în vîrstă, cât şi la cei tineri. Vaccinul declanşează, de asemenea, reacţii adverse mai scăzute în rândul persoanelor în vârstă.
Dezvoltarea vaccinului de către Universitatea Oxford au început în ianuarie. Numit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, vaccinul vector viral este fabricat dintr-o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală, care provoacă infecţii la cimpanzei.
Moderna lansează mRNA-1273, primul vaccin împotriva Covid-19
Moderna pregăteşte lansarea oficială a vaccinului împotriva Covid-19. Firma a primit deja 1,1 milioane de dolari de la guverne care aşteaptă medicamentul care ar putea salva vieţi, potrivit raportului financiar trimestrial publicat joi de compania americană de biotehnologie, transmite Reuters.
Compania din Cambridge, Massachusetts, a anunţat că discută cu iniţiativa COVAX, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o propunere de preţuri pe mai multe nivele pentru vaccinul potenţial, care în prezent poartă denumirea de mRNA-1273.
Moderna a încheiat deja acorduri pentru livrări în America de Nord, Orientul Mijlociu şi alte regiuni ale lumii.
„Pregătim activ lansarea mRNA-1273 şi am semnat un număr de acorduri de livrare cu guverne din jurul lumii. Moderna respectă cele mai înalte standarde referitoare la calitatea datelor şi cercetarea ştiinţifică riguroasă, în timp ce continuă să lucreze cu autorităţile de reglementare pentru a avansa mRNA-1273”, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel.
Nelu Tătaru vrea ca vaccinul anti COVID-19 să ajungă în România în decembrie-ianuarie
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că încă speră la un vaccin anti COVID-19 în decembrie-ianuarie.
„Comisia Europeana are discutii cu 3 firme producatoare. Toata achizitia se face prin Comisia Europeana, la care suntem parteneri. Avem speranta pentru sfarsitul anului, inceputul anului viitor, ianuarie. În primul rând (vor primi vaccinul) cei din prima linie, personalul medical, pe urmă linia doi – persoane cu risc”, a declarat Nelu Tătaru.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, 28 octombrie, că livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările Uniunii Europene ar putea începe cu seriozitate în aprilie.
„În cel mai bun caz, companiile ar putea livra până la 50 de milioane de vaccinuri pe lună către UE”, a spus von der Leyen, care a adăugat că oficialii europeni negociază cu alte companii pre-comanda unui alt miliard de flacoane.