Sărbătoare importantă pentru creștinii-ortodocși. Astăzi este Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care se ține în prima vineri după Învierea Domnului. Ziua de astăzi amintește atât de Iisus Hristos ca Izvor al vindecărilor, cât și de Maica Domnului, cea care Îl poartă mereu pe Fiul ei. Ziua de astăzi este una în care s-au perpetuat și numeroase tradiții și obiceiuri
Pentru creștinii-ortodocși, astăzi este o zi extrem de importantă. În prima zi de vineri de după sărbătoarea Învierii Domnului, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, zi închinată Maicii Domnului. Izvorul Tămăduirii aduce aminte de unele minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea orașului Constantinopol.
Ziua de astăzi vine ca o sărbătoare a unui mare praznic ce datează încă din a doua jumătate a primului mileniu creștin. Se face referire la o vindecare a unui orb care și-a recăpătat vederea după ce și-a udat fața cu apa unui izvor dintr-o pădure aflată în apropierea Constantinopolului.
Această sărbătoare are o importanță deosebită în credința creștin-ortodoxă. La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii se sfințesc apele. În mod normal, creștinii veneau la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire, cunoscută și sub denumirea de Agheasma Mică. Din păcate, în acest an creștinii nu vor putea participa la această slujbă și asta din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
Tradiții de secole
Ziua de astăzi duce și la o serie de tradiții și obiceiuri vechi de secole. În popor se știe că scopul urmărit prin aghiasmă este acela de a alunga duhul cel rău. Și în țară sunt mai multe astfel de izvoare tămăduitoare, de exemplu la mănăstirile Ghighiu (județul Prahova), Dervent (județul Constanța) și Horăicioara (județul Neamț). Oamenii vin în aceste locuri pentru a bea apă din izvoarele tămăduitoare și pentru a se vindeca de diferite boli de care suferă.
Tradiția spune că cine bea apă sfințită și se spală în această zi pe părțile bolnave ale corpului, se însănătoșește. Izvorul Tămăduirii a fost locul care, binecuvântat de Domnul Iisus Hristos, a vindecat pe mulți bolnavi. Tradiția mai spune și că din lacrimile Maicii Domnului căzute pe pământ au ieșit mai în toate părțile izvoare făcătoare de minuni.