Prima pagină » Actualitate » Mare pericol pentru cei care fac curățenia de Paște! Ce spun medicii și ce reguli trebuie să respecți
Mare pericol pentru cei care fac curățenia de Paște! Ce spun medicii și ce reguli trebuie să respecți

Mare pericol pentru cei care fac curățenia de Paște! Ce spun medicii și ce reguli trebuie să respecți

30 apr. 2024, 10:37,
în Actualitate

Mulți dintre noi ne expunem pericolelor, de multe ori, fără să ne dăm seama, chiar în propriile case. Specialiștii avertizează că putem chiar ajunge la spital dacă nu suntem atenți. Astfel, sunt într-un mare pericol cei care fac curățenia de Paște deoarece produsele de curățenie pot fi periculoase.

Mare pericol pentru cei care fac curățenia de Paște

Sărbătorile Pascale se apropie, iar experții trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate curățeniei de primăvară. Potrivit specialiștilor medicali, există un risc de a avea nevoie de asistență medicală dacă nu suntem atenți atunci când combinăm produsele de curățenie.

Specialiștii ne avertizează că inhalarea vaporilor toxici poate avea consecințe grave. Potrivit lor, se poate ajunge chiar la internarea în spital. Spre exemplu, produsele de curățenie pot elibera sute de substanțe chimice periculoase, printre care și compuși organici volatili dăunători. Astfel, în urma unui studiu recent a ieșit la iveală prezența a 530 de astfel de compuși în 28 de produse de curățare și în două odorizante de aer.

În plus, este extrem de periculos să amestecăm detergenți cu detartrant sau clor, subliniază specialiștii. Orice combinație între produse care conțin multiple substanțe poate declanșa reacții chimice.

Dacă inhalezi acestor substanțe chimice poate duce la intoxicații, afecțiuni pulmonare, iritații ale ochilor, nasului și gâtului, ale pielii, dificultăți respiratorii. De asemenea, poate afecta sistemul nervos și organele, crescând riscul de cancer.

În cazul bețișoarele odorizante și a lumânărilor parfumate, și acestea pot prezenta anumite riscuri. Folosirea excesivă a acestora, atât produse de curățenie, cât și odorizante, se poate ajunge în situația în care se poluează aerul din locuință.

Trebuie să avem grijă să aerisim constant în timpul curățeniei

Produsele de curățenie pot fi periculoase! Este recomandat să aerisim constant încăperile în timpul curățeniei, să controlăm umiditatea și să adăugăm plante verzi în încăperi pentru a purifica aerul.

Prin deschiderea ferestrelor și asigurând o ventilare adecvată, avem posibilitatea de a elimina gazele toxice. De asemenea, este o opțiune să optăm pentru produse naturale pentru curățenia casei, în special dacă avem sensibilități alergice.

„Cel mai frecvent în ultimii ani am spitalizat pacienți care au combinat detartrantul cu clorul. Este una dintre combinații le cele mai frecvente și care generează vapori atât de detartrant cât și de clor, ambele substanțe fiind cu potențial toxic. De asemenea, am mai spitalizat persoane care au folosit în exces astfel de substanțe. Dacă folosești într-o încăpere aferentă unei băi care are mici dimensiuni o sticlă de 750 de mililitri sau 1 litru de clor, este evident că în interiorul ei cantitatea de vapor de clor va fi mult mai mare”, a declarat Radu Țincu, medic specialist în Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Medicul a precizat că recomandă doar folosirea detergenților avizați.

„Este indicat să folosim doar detergenți avizați și doar în cantitatea corespunzătoare, să nu-i amestecăm între ei pentru că ei sunt oarecum profilați pentru fiecare tip de curățenie în parte și atunci când facem curățenie să aerisim abundent încăperea pentru a elimina acești vapori”, a mai spus Radu Țincu, vorbind despre marele pericol la care se expun cei care fac curățenia de Paște.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
Playsport.ro
Electricitate la preț redus: Orele din zi în care curentul costă de 3 ori mai puțin și...
Evz.ro
Friptura, extrem de periculoasă. Avertismentul medicilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Reguli noi pentru înmatricularea mașinilor în România. Ce trebuie să faci ca să primești plăcuțele auto
Dailybusiness.ro
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025