Dieceza de Iași anunță că un mare pelerinaj catolic din România va fi reluat, după pandemia de COVID-19, la sanctuarul marian de la Cacica. Aşadar, sâmbătă, 8 octombrie 2022, toate persoanele consacrate sunt invitate să participe. Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa, Polonia, care a fost adusă la Cacica, în anul 1809
Invitaţie la pelerinajul persoanelor consacrate din Dieceza de Iaşi, la sanctuarul marian de la Cacica. Sâmbătă, 8 octombrie 2022, toate persoanele consacrate sunt invitate să participe. Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa, Polonia, care a fost adusă la Cacica, în anul 1809.
„Dragi persoane consacrate, după o perioadă de pauză motivată din cauza COVID-19, anul acesta reluăm pelerinajul la sanctuarul Marian de la Cacica. Aşadar, sâmbătă, 8 octombrie 2022, toate persoanele consacrate din Dieceza de Iaşi sunt invitate să participe la acest pelerinaj, cu ocazia hramului secundar, «Regina Sfântului Rozariu», al bazilicii din Cacica”, anunță Pr. Alexandru Olaru, OFMConv., secretar al Comisiei Diecezane pentru Viaţa Consacrată – Dieceza de Iași.
Mare pelerinaj catolic în România, reluat după pandemia de COVID-19 de Dieceza de Iași, la sanctuarul marian de la Cacica
În acest an, în contextul acestei sărbători, există oportunitatea de a participa şi la comemorarea celor 230 de ani de prezenţă a polonilor la Cacica.
„Împreună, persoane consacrate, laici, preoţi şi episcopi, să ne adunăm în jurul Maicii Domnului care este Mama noastră cerească, dar şi modelul de viaţă creştină. Programul va fi următorul: 9:30 – sosirea, 10:00 – Sfântul Rozariu la grota din spatele bisericii, 11:00 – Sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, 13:00 – prânzul la conventul fraţilor franciscani, 14:45 – adoraţie euharistică, 15:30 – încheierea. Persoanele consacrate sunt rugate să confirme participarea la pelerinaj, până în data de 4 octombrie 2022, la responsabilii zonali. Vă mulţumim şi vă aşteptăm cu drag, în număr cât mai mare!”, a mai completat Pr. Alexandru Olaru, OFMConv., secretar al Comisiei Diecezane pentru Viaţa Consacrată.
Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 kilometri de Gura Humorului şi la 36 de kilometri de Suceava
Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa, Polonia, care a fost adusă la Cacica, în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 kilometri de Gura Humorului şi la 36 de kilometri de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia.
Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov, Józef Bilczewski şi Józef Weber. Cu această ocazie, s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. Pe 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar, în 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.
Așadar, mare pelerinaj catolic în România, reluat după pandemia de COVID-19 de Dieceza de Iași, la sanctuarul marian de la Cacica.