O noua metoda de escrocherie a pus pe jar romanii. Mii de oameni au fost deja inselati, iar factura de la telefon a fost uriasa. Iata cum poti evita sa fii o victima.
In ultimele saptamani, multi romani s-au plans ca le-au fost umflate facturile la telefon, dupa ce au raspuns la apeluri care aveau prefix din strainatate. Persoanele de la celalalt capat al firului le-au captat atentia, dupa ce le-au spus ca “le vor pune in legatura cu un director financiar”.
Ce trebuie sa faci pentru a evita teapa telefonica:
Daca ai raspuns deja, sub nicio forma nu suni inapoi.
In plus, ca sa eviti sa fii pus in astfel de situatii, specialistii iti recomanda sa descarci aplicatia Truecaller, disponibila pentru iOS si Android.
Potrivit acestora, aplicatia iti va spune tara din care provine numarul te telefon care te apeleaza si, in caz de spam, vei fi avertizat sa nu raspunzi. Mai mult, poti bloca cu usurinta apelurile de la numere nocive cu doar cateva apasari de ecran.
Alerta! De ce e periculos sa lasi comentarii cu "Amin" pe Facebook! Sigur nu stiai la ce pericol te expui
Retelele de socializare sunt un mijloc pentru orice in ziua de azi, de la scopul lor initial, socializarea, pana la vanzare de produse, dar si lucruri negative precum frauda.
De multe ori, Facebook-ul pare locul in care oamenii se ajuta, chiar daca uneori ”ajutorul” inseamna un simplu ”share” al unei postari. Ei bine, retelele de socializare au si parti negative. Un comentariu precum ”Amin” la o pagina inofensiva la prima vedere iti poate marca viata, potrivit antenastars.ro.
De nenumarate ori, utilizatorii cad in capcana fotografiilor precum ”Scrie 'Amin' in comentarii pentru a salva o viata". Ceea ce se intampla de fapt, in ciuda intentiilor bune ale utilizatorului, este furtul de date personale, in unele cazuri fiind vorba si de informatii de nivel financiar.
Paginile care posteaza astfel de mesaje, de multe ori posteaza si linkuri cu virusi ce se infiltreaza ”pe nevazute” in sistemul computerului.
Teapa pe internet cu numele companiei Wizz Air
Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a anuntat, miercuri, ca mii de romani au fost victime ale unei escrocherii, dupa ce au fost pacaliti sa dea un share unui anunt in numele companiei Wizz Air.
In urma cu doua saptamani, hackerii au lansat mai multe pagini web false in numele majoritatii companiilor aeronautice, respectiv un site fals pentru Tarom, alt site fals pentru Blue Air, altul fals pentru Wizz Air.
Internautii erau rugati sa-si dea datele personale pentru a putea castiga 2 bilete de la acea companie daca dadeau share paginii respective.
Multi s-au prins ca e o pacaleala si au dat dat sfoara in tara.
Insa, expertii IT spun ca hackerii au vrut doar sa testeze piata, iar astazi au revenit cu alta pagina falsa. Una singura, in numele Wizz Air.
Ideea a ramas aceeasi: completezi datele persoane, dar acum ti se cerea sa bagi si datele unui card bancar, dai share si poti sa castigi 2 bilete gratuite.
Daca respectai toti pasii… ramaneai fara bani. Iar 19.000 de persoane au dat share.
Cei de la CERT.ro au postat pe pagina lor de Facebook un anunt privind aceasta noua schema de phishing, pentru a-i atentiona pe internauti.
Pagina falsa http://wizzair.com-signin.today a fost intre timp blocata.