Prima pagină » Economic Local » Mare atenție de unde cumpărați carnea de miel pentru Paște! DSVSA Iași explică ce trebuie să scrie pe carcasele cu carne pentru a evita îmbolnăvirea
Mare atenție de unde cumpărați carnea de miel pentru Paște! DSVSA Iași explică ce trebuie să scrie pe carcasele cu carne pentru a evita îmbolnăvirea

Mare atenție de unde cumpărați carnea de miel pentru Paște! DSVSA Iași explică ce trebuie să scrie pe carcasele cu carne pentru a evita îmbolnăvirea

22 mart. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

DSVSA Iași a transmis o avertizare cu privire la achiziția produselor pentru masa de Paște, respectiv carnea de miel sau alte produse specifice acestor sărbători. Specialiștii atenționează consumatorii cu privire la apariția toxiinfecțiilor alimentare ce pot să apară în această perioadă

Ca urmare a dispozițiilor și instrucțiunilor tehnice transmise către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași în scopul prevenirii apariției de toxiinfecții alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2025, când, în mod tradițional, crește consumul unor cantități de alimente de origine animală, specialiștii atenționează consumatorii că este absolut necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitar-veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală.

DSVSA Iași atrage atenția asupra apariției toxiinfecțiilor alimentare, dacă carnea de miel nu provine din spații autorizate

Potrivit DSVSA Iași, sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare, autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA. În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate în condițiile legii amenajate temporar, în care se va asigura supravegherea sanitară veterinară de către DSVSA Iași și în care sunt respectate condițiile de igienă generală stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004 și, respectiv, condițiile de igienă specifice stabilite în Reg. (CE) nr. 853/2004 (cerințe privind bunăstarea animalelor, gestionarea materialului cu risc specific – MRS). Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 09-19 aprilie 2025 (premergătoare Paștelui Catolic și Paștelui Ortodox), între orele 07:00-17:00. Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse sau se vor impune restricții din motive de sănătate ale animalelor. În cazul în care, în baza unei analize detaliate, se dispune organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranței alimentelor revine DSVSA Iași și autorităților locale organizatoare.

Ce reguli trebuie să respecte fermierii care sacrifică mieii?

În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere următoarele cerințe: controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate, conform legislației în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile și sunt din afara zonelor de restricție/protecție/supraveghere, conform situației epidemiologice actualizate în mod permanent. De asemenea, se are în vedere verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1/2005) și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea mieilor (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1099/2009), inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mișcare. Transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar animalele vor fi însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.

Loturile de carne de miel trebuie livrate din abatoare, însoțite de certificate sanitar-veterinare, conform modelului stabilit în Ordinul ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitar-veterinare care stabilește procedura pentru marcarea, certificarea sanitar-veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu modificările și completările ulterioare.

DSVSA Iași explică ce trebuie să scrie pe carcasele cu carne de miel

Marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultată în urma sacrificărilor în abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare se realizează cu o marcă de sănătate de formă ovală, cu respectarea prevederilor Ordinului președintelui ANSVSA nr. 10/2008, cu modificările și completările ulterioare. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile/locurile amenajate temporar va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar.

Marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în spațiile/locurile amenajate temporar va fi realizată de către medici veterinari oficiali, desemnați prin decizia conducerii DSVSA Iași, cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm în interiorul căreia să fie înscrise: indicativul județului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA Iași. Este interzis transportul cărnii de miel cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar, fără temperatura adecvată și în condiții de igienă necorespunzătoare, dar și depozitarea și comercializarea cărnii de miel în spații improvizate, în care nu sunt asigurate o temperatură și condiții de igienă corespunzătoare.

Încep controalele în județul Iași cu ocazia sărbătorilor pascale

Controalele demarează în Iași de săptămâna viitoare.

„Este stabilit un program de lucru pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, în baza căruia toți medicii veterinari din cadrul DSVSA Iași, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO) să efectueze controale oficiale în echipe mixte, în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare din toate piețele agroalimentare, unitățile de abatorizare, centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare cărnuri, produse lactate, pește, unități de depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul, inclusiv în unitățile de alimentație publică”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

La nivelul instituției, cât și la nivelul CSVSAO, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare.

„Se vor efectua controale comune cu echipe mixte cu inspectori din cadrul IPJ Iași, în trafic, cât și la nivelul târgurilor de animale pentru descurajarea comerțului ilegal de animale vii și produse alimentare în spații neamenajate, inclusiv comerțul stradal. Conducerea DSVSA Iași va dispune la nivelul județului Iași orice altă măsură, dacă situația o va impune, pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare în rândul consumatorilor, cât și pentru prevenirea apariției de focare de boală la animale”, mai spune Gabriel Ciobanu.

Ce trebuie să știe consumatorii care achiziționează ouă, lapte sau produse lactate?

Ouăle și produsele din ouă destinate consumului uman trebuie să provină din spații autorizate sanitar-veterinar, transportul trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare și comercializare trebuie asigurate condiții de temperatură și igienă corespunzătoare. Ouăle cu coaja crăpată sau lovite vor fi retrase de la vânzare  și  dirijate către o unitate de neutralizare sau vor fi prelucrate tehnic. Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului, să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu cerințele Reg. (CE) nr. 589/2008 privind standardele de comercializare a ouălor, cu modificările și completările ulterioare.

Comercializarea laptelui și a brânzeturilor în piețele agroalimentare și târguri de către producătorii agricoli se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitar-veterinară eliberate de către DSVSA Iași. Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, crescute în exploatații autorizate/înregistrate sanitar-veterinar. Interzicerea exportului de animale vii a nemulțumit fermierii ieșeni.

Gabriel Ciobanu, director: „DSVSA Iași va informa în timp util  consumatorii cu privire la punctele de sacrificare organizate temporar”

În vederea prevenirii propagării PPA, Pestei Micilor Rumegătoare (PMR), precum și pentru prevenirea apariției febrei aftoase pe teritoriul României, se dispune intensificarea controalelor oficiale și aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulației pe teritoriul național a porcinelor vii între exploatații și de la exploatații cu status conform către abatoarele autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, care au fost desemnate conform prevederilor Art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, cu modificările și completările ulterioare, cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc sau care conțin carne de porc, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/594 și ale Regulamentului delegat (UE) 2020/687, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, în perioada 19 martie 2025 – 11 aprilie 2025, vor fi organizate controale mixte oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale în ceea ce privește pesta porcină africană (PPA).

„DSVSA Iași va informa în timp util consumatorii cu privire la punctele de sacrificare organizate temporar la nivelul județului Iași, iar rezultatele controalelor oficiale efectuate în unitățile supuse verificărilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale vor fi comunicate către mass-media. Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență la DSVSA Iași, respectiv 02322607, fax 0232 207 305, iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza și notifica nereguli privind siguranța alimentelor și sănătatea animalelor”, mai spune Gabriel Ciobanu, director DSVSA.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
8 zile libere pentru români, în această primăvară. Calendarul minivacanţelor 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bianca Drăgușanu linge unde a scuipat. Banii sunt mai buni...
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI! Corina Caciuc și Reghe, în culmea fericirii. Anamaria Prodan va fi furioasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Este ştirea momentului în ROMÂNIA. Verdictul final, în mai puţin de o oră
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`