Informaţii bombă ies la iveală despre afacerile ministrului de Interne. Marcel Vela ar avea dosar penal deschis la DNA. Conform datelor din presa, se pare că ministrul PNL ar fi avut, pe vremea când primăria Caransebeş era condusă de acesta, mai multe contracte alături de Ministerul de Interne din Serbia. Progamul implementat se numea ”Management Comun pentru Situaţii de Urgenţă în zona transfrontalieră în zona Caransebeş – Južno-Banatski”
Marcel Vela, ministrul de Interne, ar avea dosar penal deschis la DNA
Conform programului amintit mai sus, acesta cuprindea cumpărarea a mai multor echipamente printre care şi anumite bunuri IT care ar fi fost folosite la gestionarea unor situaţii de urgenţă din zona de frontieră comună cu România şi Serbia. Comunicatul DNA susţine că valoarea cumpărarea de echipamente şi bunuri IT ar avea un buget total de 2.3 milioane de euro şi cuprindea achiziţia de servere, drone dar şi câteva staţii de lucru pentru oraşul Caransebeş.
Una dintre achiziţiile prin programul implementat în oraşul Caransebeş, o dronă, s-a prăbuşit în 2015 în râul Timiș și a fost căutată timp de șase zile. Drona fusese trimisă din ordinul lui Marcel Vela pentru a căuta o femeie dispărută.
Comunicatul DNA este anonimat
Interesant este faptul că DNA nu dezvăluie numele persoanelor inculpate, care au calitatea de suspect. Pe site-ul instituţiei se arată faptul că procurorii explica faptul că un inculpat, persoana fizică fără calitate specială este anchetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență:
În continuarea comunicatului se vorbeşte despre faptul că inculpatul a pretins unui om de afaceri o sumă de bani care reprezenta 10% din valoarea unui contract de achiziţii. Contractul urma să fie atribuit prin licitaţie internaţională, licitaţia fiind organizată de o primărie de municipiul din zona de frontieră.
Banii au fost pretinşi pentru a exercita o presupusă influenţa pe care inculpatul o avea
Conform aceluiaşi comunicat, banii au fost pretinşi în ideea în care inculpatul ar fi trebuit să exercite o influnta pentru atribuirea contractului mai sus amintit. Influenţa ar fi fost exercitată asupra primarului oraşului, dar şi asupra unor funcţionari din primărie. Prin aceste metode, afaceristul ar fi fost favorizat pentru atribuirea întregului proiect. Metoda era de a îngreuna accesarea unor altor afacerişti la licitaţie prin punerea unor condiţii restrictive:
„Pretinderea şi primirea banilor ar fi avut loc în perioada 26 februarie 2013 – 16 aprilie 2015, în contextul achiziţiei de echipamente şi bunuri IT necesare unui proiect având ca scop gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de frontieră, pentru implementarea Programului IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia”, arată DNA.
DNA ascunde ceva? Comunicatul este anonimizat
DNA ne-a obişnuit ca să afişeze festivalul cătuşelor. Ani de zile, oameni de afaceri, politicieni, sau persoane publice, erau aduse în faţa camerelor de filmat în fata sediului, cu cătuşe. Totuşi, de această dată se pare că procurorii şi responsabilii cu comunicare au anomizat atât numele inculpatului cât şi al primarului care ar fi fost implicat în afacere. Totuşi, conform unor surse, numele primarului menţionat în dosar ar fi nimeni altul decât Marcel Vela. Totuşi, informaţiile sunt pe surse şi nu pot fi confirmate în mod oficial, deocamdată.
Marcel Vela, actualul ministru de Interne al României, a fost primar al municipiului Caransebeş timp de trei mandate, în perioada 2004-2016.