Prima pagină » Actualitate » Marcel Ciolacu susține amânarea alegerilor parlamentare, după ce vor fi 6.000 de cazuri noi
Marcel Ciolacu susține amânarea alegerilor parlamentare, după ce vor fi 6.000 de cazuri noi

Marcel Ciolacu susține amânarea alegerilor parlamentare, după ce vor fi 6.000 de cazuri noi

29 oct. 2020, 11:35,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, precizează faptul că specialiștii ar trebui să aibă o intervenție publică și să declare dacă este posibilă ținerea campaniei electorale sau nu, fiind considerat un mare pericol pentru răspândirea infecției cu virusul Covid-19. Liderul Ciolacu a ținut să adauge că România are peste 6.000 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS – COV -2 și ne-a cerut să vedem raportarea de la orele 13.00.

”Specialiștii trebuie să iasă și să spună dacă este oportun sau nu (organizarea campaniei electorale n.r.). Specialiștii au spus că nu ziua votului este problema, ci campania electorală.  Cum poți să stopezi, cu o campanie electorală, valul ascendent de infectări. Nu avem o problemă cu data alegerilor, ci cu prioritățile românilor. În momentul ăsta prioritară este sănătatea oamenilor, nu alegerile. Când ai 6000 de infectări pe zi, cum oprești acest trend? Întrebați-l pe Orban, că el le știe pe toate. ”, a spus Marcel Ciolacu.

Ludovic Orban, despre alegerile parlamentare: „Organizarea alegerilor nu crește riscul de răspândire a virusului“

Premierul României, Ludovic Orban, a comunicat în data de 23 octombrie detalii despre alegerile parlamentare programate pentru data de 6 decembrie. Premierul Ludovic Orban a menționat faptul că organizarea alegerilor nu afectează riscul de răspândire a virusului, în contextul în care sunt respectate regulile.

„Din punctul meu de vedere și al multor specialiști, organizarea alegerilor nu crește riscul de răspândire a virusului, în condițiile în care sunt respectate regulile. Aceste reguli sunt simple și presupun limitarea evenimentelor electorale, la 20 de persoane în spațiu închis și la 50 de persoane în spațiu deschis, cu respectarea regulilor de distanțare și a celorlalte reguli de protecție sanitară.

Candidații și echipele de campanie au obligația să poarte măști, să asigure transmiterea materialelor încât să reducă riscul de transmitere a virusului. De asemenea, organizarea zilei votului este pregătită încât să nu existe riscuri suplimentare de transmitere a virusului. Democrația înseamnă alegeri prin care cetățenii hotărăsc cine să-i reprezinte în instituțiile publice“, a declarat premierul Ludovic Orban.

Alexandru Rafila consideră că alegerile parlamentare pot avea loc

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o intervenție în legătură cu alegerile parlamentare. Doctorul a precizat faptul că alegerile se pot ține doar dacă numărul cazurilor noi vor scădea. Reprezentantul României la (OMS) a discutat şi despre faptul că în statul român nu ar trebuie să existe încă un lockdown.

De asemenea, dr. Rafila a transmis detalii şi despre faptul că țara noastră ar trebui să adopte modelul suedez, model care se pare că dă roade.

Președintele Societății Române de Microbiologie a spus în ce condiţii pot avea loc alegerile parlamentare. De reținut faptul că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu declarase în urmă cu ceva timp că va purta o discuţie cu Alexandru Rafila pentru a înţelege mult mai bine situaţia sanitară din ţară.

Alexandru Rafila precizează că soluţia optimă pentru a combate pandemia cu noul coronavirus nu este reprezentată de carantinarea ţării, ci doar de intervenţii punctuale. Opinia medicului Adrian Streinu Cercel este că închiderea Capitalei nu reprezintă o soluție necesară. Un lockdown ar putea cauza consecinţe grave din punct de vedere economic.

„Varianta optimistă în acest moment o să fie legată de intervenții punctuale. Un lockdown total este împovărător din punct de vedere economic și social. Sunt foarte îngrijorat când văd ce se întâmplă în Cehia. (…) Această creștere s-a întâmplat într-o lună jumate. Am auzit diverse proiecții că situația se va stabiliza, eu cred că toți ne dorim lucrurl acesta. Cred că putem face alegeri dacă numărul de cazuri se va stabiliza şi va începe să scadă”, a precizat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *