Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu, a vizitat luni, 14 octombrie 2024, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), alături de o parte din membrii Guvernului României: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan. Aceștia au fost întâmpinați în fața rectoratului de o delegație condusă de Rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, și de mai mulți profesori și studenți care au prezentat o parte dintre prototipurile și realizările universității în domeniul automotive.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a vizitat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
Prim-Ministrul a observat mașinile cu care echipa TUIASI Motorsport a participat la raliurile din ultimele luni, inclusiv la o competiție de drift. Toate au fost modificate și sunt întreținute de studenții și profesorii universității. Acesta a asistat, apoi, la o demonstrație de funcționare a monopostului creat de studenții TUIASI care participă la competiții de tip Formula Student, Politehnica ieșeană fiind implicată și în organizarea a două astfel de curse în România, în ultimii doi ani, incluse în calendarul competițional internațional.
„Vizita Prim-Ministrului la universitatea noastră a reprezentat o oportunitate specială de a-i prezenta Excelenței sale o parte din infrastructura didactică și de cercetare, proiectele pe care le implementăm, parteneriatele cu mediul academic și nu în ultimul rând oferta profesională a universității, precum și o serie de aspecte pe care am dori să le îmbunătățim în domeniul nostru de activitate cu sprijinul Guvernului României”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, Rectorul TUIASI.
Totodată, cadrele didactice ale universității i-au prezentat Prim-Ministrului și echipei sale o parte dintre dronele dezvoltate integral, alături de studenți, în laboratoarele TUIASI, cât și o serie de prototipuri care utilizează hidrogenul drept combustibil. Prim-Ministrul s-a declarat impresionat și le-a transmis studenților, cât și profesorilor, că va sprijini demersurile în domeniul inovației care provin dinspre mediul universitar.
După vizita la „parcul auto” al TUIASI, Prim-Ministrul a avut o întâlnire cu membrii ai conducerii universității, Președintele Senatului, Prorectori, Decani, reprezentanți ai studenților, precum și alți membri ai colectivului academic, în sala Consiliului de Administrație. Acestora le-a transmis că societatea românească se bazează pe absolvenții bine pregătiți, cu precădere în domeniul tehnic, și că își dorește să sprijine TUIASI în dezvoltarea specializărilor pe interesele strategice ale țării, în viitor.
Premierul a făcut și un anunț important pentru comunitatea academică de la TUIASI: va sprijini finalizarea construirii căminului Politehnicii ieșene finanțat prin Compania Națională de Investiții, alături de celelalte cămine cuprinse în acest program de investiții. Acestea vor deveni prioritate la finanțarea CNI în cât mai scurt timp.
„Era o ruptură între ceea ce produceți dumneavoastră și realitatea din Moldova. Războiul este tragic, înseamnă pierderi de vieți omenești și tot felul de tragedii, dar România, dintr-o țară periferică a UE, în contextul acestui război a devenit o țară centrală. Acum, dacă avem imaginație și ne uităm la hartă, vedem că Moldova noastră în acest moment a devenit o zonă geografică și de dezvoltare a României – una centrală. Moldova nu se poate dezvolta fără învățământ. Cred în învățământul tehnic, cred în contribuția universității dumneavoastră la dezvoltarea industriei. Această industrializare va funcționa pe alt sistem de consum, alte energii, sunt proiecte, sunt programe pe inovare și cercetare. Trebuie multă voință și determinare. Pentru studenți, toate proiectele de cămine la CNI devin prioritate națională, intră pe listă de sinteză și într-o perioadă cât mai scurtă vreau să le finalizăm”, a declarat Marcel Ciolacu.
La rândul său, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a declarat încântat de viitoarea colaborare cu TUIASI, explicând că domeniile inginerești sunt esențiale în realizarea obiectivelor propuse, printre care și Spitalul Regional de Urgență, mai ales odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale. Ministrul Cercetării, Devzvoltării și Inovării, Bogdan Ivan, a felicitat universitatea pentru proiectele pe care le are în desfășurare și le-a vorbit profesorilor despre noile linii care sunt deschise pentru a obține alte fonduri europene.
„Sunt foarte încântat că universitatea dumneavoastră a aplicat cu două proiecte pe linia de finanțare a centrelor de excelență, pe 26 septembrie s-a deschis apelul necompetitiv pentru huburile de inteligență artificială, unde TUIASI este partener, alături de universitățile tehnice din București, Timișoara și Cluj. Poate cel mai important lucru: Comisia Europeană a acceptat condițiile implementării Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare IV, astfel că vom avea un program de 7 miliarde de euro decontat din fonduri europene”, a conchis ministrul.
Având în vedere programul încărcat al Premierului, care nu a făcut posibilă atingerea tuturor obiectivelor din programul propus pentru Politehnica ieșeană, Rectorul universității a lansat invitația pentru o vizită mai extinsă, atunci când agenda domniei sale va permite aceasta.
Asa, si la ce i-a folosit ????????