Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a afirmat în această seară că în următoarele 48 de ore se va stabili cu exactitate ce se va întâmpla cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Acesta consideră că Executivul este depășit de situația actuală din România. De asemenea, Marcel Ciolacu a menționat faptul că, dacă ar avea un copil pe care ar trebui să îl înscrie în clasa zero sau clasa întâi, nu ar ști dacă este în regulă să îl trimită la școală.
„Sunt două decizii separate. Data este atributul Biroului Reunit și, pe de altă parte, decizia politică, dacă vom aștepta decizia CCR. Am discutat cu liderii din parlament, în 48 de ore vom stabili cum vom proceda cu moțiunea de cenzură. Așteptăm să încheiem negocierile și apoi o să le prezint colegilor mei situația.
Am citit declarația UDMR și am văzut că o să se hotărască în ziua moțiunii. Acest guvern încearcă ca și cu pandemia să transfere totul spre autoritățile locale, cu deschiderea școlilor. Toate autoritățile sunt în prag de faliment. Nu înțeleg de ce premierul și-a încărcat contul cu 2 miliarde de lei, fondul care e la dispoziția primului-ministru.
Dacă aș fi avut copil de clasa zero sau clasa întâia, m-aș fi gândit dacă îl trimit sau nu la școală. Nimeni nu ne lămurește cum se deschid școlile, acest guvern e depășit total”, a spus Marcel Ciolacu.
Șerban Nicolae, despre moțiunea cenzură: „Sesizarea Guvernului este inadmisibilă“
Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Șerban Nicolae, susține că sesizarea Guvernului liberal privind moțiunea de cenzură este inadmisibilă.
„1. Moțiunea de cenzură este una dintre modalitățile prin care Parlamentul exercită controlul politic asupra Guvernului.
- Guvernul răspunde politic în fața Parlamentului.
- Controlul politic se exercită, pe toată durata mandatului, cu caracter permanent.
CONCLUZIE – Cererea Guvernului pentru constatarea conflictului juridic de natură constituțională este INADMISIBILĂ! ”, spune Șerban Nicolae.
Șerban Nicolae, despre moțiunea cenzură: Guvernul nu poate cenzura programul, activitatea și procedurile Parlamentului
Senatorul social democrat consider că Executivul nu poate cenzura programul, activitatea și procedurile Parlamentului.
„Într-o societate democratică, Guvernul nu poate cenzura programul, activitatea și procedurile Parlamentului. Bine, într-o societate democratică, legea se respectă și se aplică…“, menționează Șerban Nicolae.
Parlamentul are termen data de 1 septembrie să-și exprime punctul de vedere referitor la cererea de soluționarea a conflictului dintre Guvern și Parlament, urmând ca judecătorii CCR să decidă, ulterior, termenul pentru ședința de judecată.
Liberalii au sesizat Curtea Constituțională
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus vineri la Curtea Constituţională sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, potrivit unei informări a Executivului.
„Este clară intenția PSD-ului să provoace haos în România. PSD este pur și simplu un partid de piromani. Dau foc la țară și se uită cum Guvernul trebuie să stingă focul. Nu au logică în acțiunile lor. Cui i-ar folosi?”, a precizat Ionel Dancă.
Premeirul Ludovic Orban crede că nu este oportună o moţiune de cenzură în contextul pandemic pe are îl traversează România.
„Nu le este rușine, baronilor PSD, să scrie așa ceva într-o moțiune de cenzură, că am luat bani de la investițiile pe apă și canal, în condițiile în care nu au fost în stare să semneze contractul de finanțare?! Cum să lași țara fără guvern, când ne luptăm cu pandemia, ne confruntăm cu criză economică și trebuie să implementăm planul de relansare economică? Noi trebuie să pregătim anul școlar”, a spus Ludovic Orban.