Prima pagină » Actualitate » Marcel Ciolacu, liderul PSD, declarații de ultimă oră, în contextul scandalului din Coaliție! Alexandru Rafila prezintă un bilanț
Marcel Ciolacu, liderul PSD, declarații de ultimă oră, în contextul scandalului din Coaliție! Alexandru Rafila prezintă un bilanț

Marcel Ciolacu, liderul PSD, declarații de ultimă oră, în contextul scandalului din Coaliție! Alexandru Rafila prezintă un bilanț

21 ian. 2022, 13:10,
în Actualitate

În aceste momente liderul PSD face declarații de ultimă oră. Marcel Ciolacu vorbește despre mai multe subiecte apărute în presă în ultima perioadă. Liderul social democrat este alături de ministrul Sănătății care prezintă un bilanț. Alexandru Rafila a vorbit despre centrele de evaluare care vor fi puse la dispoziția pacienților pozitivi la infecția cu COVID-19.

În schimb, Marcel Ciolacu a ținut să îi mulțumească lui Alexandru Rafila pentru implicarea de care a dat dovadă și explicând că ministrul este o persoană recunoscută la nivel național dar și la nivel internațional.

Marcel Ciolacu îi mulțumește lui Alexandru Rafila pentru implicare

Liderul PSD a început conferința de presă mulțumindu-i lui Alexandru Rafila pentru implicarea de care dă dovadă în contextul pandemic pe care România îl traversează. Marcel Ciolacu a ținut să precizeze faptul că numirea acestuia în fruntea Ministerului Sănătății nu este întâmplătoare și că l-a ales pentru că este o persoană capabilă și recunoscută la nivel internațional:

Cel mai simplu pentru mine și colegii mei din PSD ar fi fost să nu ne implicăm în actul de guvernare. Părerea mea şi a colegilor meu a fost că PSD trebuia să arate responsabilitate. Am venit la ministrul Sănătății cu un profesionist, cu o persoană recunoscută pe plan național și internațional, prof. dr. Alexandru Rafila și se vede că începe să se depună programul domniei sale. Mă bucură că domnul profesor este atât de implicat. Domnule profesor, mulțumim și indiferent cât de mult o să fiți criticat, să păstrați ritmul. Eu, spre deosebire de dumneavoastră, nu am depus un jurământ.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunță înființarea centrelor medicale destinate persoanelor infectate cu COVID-19

Alexandru Rafila și-a început conferința de presă cu precizarea că el, împreună cu angajații de la Ministerul Sănătății lucrează la redobândirea încrederii românilro în sistemul medical din țară. Ministrul a recunoscut că acest lucru nu este ușor și că necesită timp. Rafila a vorbit și despre procedura în care persoanele infectate cu COVID-19 pot ajunge la centrele medicale din țară, dar și despre testarea făcută la medicii de familie:

Câștigarea încrederii oamenilor în sistemul sanitar, mai ales în context pandemic este foarte greu. Lucrăm la acest lucru cu toate forțele. Politizarea sistemului medical este greșit. Oamenii trebuie să se implice și să recâștigăm încrederea oamenilor. Dacă suntem serioși și lucrăm pentru ei și nu mințim, oamenii vor avea încredere în sistemul medical. Ne-am dat seama că numărul mare de decese a fost cauzat de întârzierea tratamentului. Tratamentul administrat prea târziu, este foarte greu să revii la o stare de normalitate. Primul gând a fost să creștem accesul la testare. Am avut intâlniri cu reprezentanții medicilor de familie și am găsit această soluție, ca fiecare persoană care este contact direct să aibă parte de testare la medicul de familie, acest serviciu este decontat de Casa Națională de Asigurări. La medicul de familie, persoanele care sunt pozitive pot fi consultate și pot fi redirecționate către centrele de evaluare unde persoanele au ocazia să facă o investigație completă, analize și computer tomograf. Sunt peste 200 de centre în toată țara. Sunt destinate pacienților pozitivi care se pot duce fără trimitere. Am văzut la Văleni un foarte bine organizat centru al pacienților. Nu au avut incă un pacient, dar sigur vor avea.

Dacă un pacient necesită tratament antiviral îl primește în acest centru. Dacă pacientul are o formă de boală care necesită oxigen, atunci este indrumat spre spital, iar dacă are nevoie de ATI, este îndrumat. Scopul centrelor este scăderea tensiunii medicale, a presiunii pe sistem. Problema majoră în valurile pandemice este imposibilitatea de a acorda asistență oamenilor de sănătate care au alte patologii. Vorbim încât oamenii care au alte patologii să aibă acces la sistem de sănătate. Nu putem face discriminări.

 

Ce spune Alexandru Rafila despre antiviralele destinate tratării persoanelor cu COVID-19

Ministrul a explicat faptul că în unele farmacii se găsesc deja antiviralele anunțate în urmă cu câteva zile, Alexandru Rafila menționând faptul că pe parcurs ce România va obține mai multe medicamente acestea vor intra în toate farmaciile din țară:

În ceea ce privește antiviralele, avem la dispoziție două antivirale.  Ele pot fi eliberate din spital dar și în aceste centre ambulatorii. Merge acasă și este monitorizat de medicul de familie care va fi plătit. Cam asta este rețeta care duce la tamponarea acelei presiuni.

Începem să avem un antiviral în farmaciile deschise, pe măsură ce vom primi mai multe medicamente acestea vor intra peste tot. Îl vom furniza în centrele medicale și spitale, este un antiviral poate scurta durata bolii, dar recomand cu administrarea foarte precaută. Nu este un medicament pe care să îl dai înainte de boală, iar efectele secundare sunt serioase.

Alexandru Rafila anunța în luna decembrie că în farmaciile din România vor ajunge antivirale printre care și Favipiravir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024