Sebastian Burduja care s-ar putea califica cu ușurință pentru acordarea diplomei de cel mai incompetent ministru al Energiei este protejat de prim-ministrul Marcel Ciolacu. În ședința de Guvern, Marcel Ciolacu a avut numai cuvinte de laude la adresa ministrului, chiar dacă sunt zeci de ONG-uri care îi cer demisia lui Burduja.
Sebastian Burduja a apărut în centrul mai multor controverse. Acesta și-a angajat cămăria de partid în funcții bine renumerate în cadrul companiilor din Energie deținute de statul român prin Ministerul Energiei.
Marcel Ciolacu îl protejează pe cel mai incompetent ministru el Energiei, Sebastian Burduja
În cadrul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat sprijinul ferm pentru ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care se află în centrul unei moțiuni simple inițiate de AUR. Contextul acestei moțiuni nu este întâmplător, având în vedere că demersul politic vine la scurt timp după ce a început forajul în cadrul proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. Cu un mesaj clar de susținere, premierul a făcut referire la celebra expresie a fostului președinte american Donald Trump, spunând: „Drill, Sebi! Drill!”.
Ciolacu a subliniat că ministrul Energiei se confruntă cu atacuri venite atât din partea unor organizații neguvernamentale, cât și din partea unor formațiuni politice care, în opinia sa, servesc interese externe. În acest context, premierul a afirmat că România se află pe drumul spre a deveni unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Uniunea Europeană, iar această evoluție nu este pe placul tuturor.
La rândul său, Sebastian Burduja a reacționat la moțiunea depusă în Senat, considerând că aceasta este o confirmare a progresului pe care îl face Ministerul Energiei. Mesajul său a fost unul tranșant: cei care se opun acestui proiect trebuie să știe că procesul nu va fi oprit nici măcar pentru o clipă. Presa incomodă nu este pe placul incompetentului Ministru al Energiei și Sebastian Burduja s-a ocupat să facă plângeri penale jurnaliștilor incomozi. În ceea ce privește proiectul Neptun Deep, din păcate, timpul ne va da dreptate și românii vor vedea că prin conducta BRUA gazele naturale ale României vor ajunge în Austria, iar comunele/satele românești vor rămâne în continuare în subdezvoltare.
Dovadă de competență a lui Sebastian Burduja: Vinde gaze naturale din Neptun Deep fără licitație, în secret
Dovadă de competență a lui Sebastian Burduja este evidentă pentru că în urmă cu doar o lună jurnaliștii de la Reuters au dezvăluit faptul că Sebastian Burduja vinde gaze naturale din Neptun Deep, fără licitație și în secret. Vă imaginați că PSD-PNL-UDMR cu sprijinul USR au luat România pe persoană fizică? Vă imaginați cât de proști sunt românii că mai suportă asemenea nenorociri și complicități penale care ar trebui să fie anchetate de urgență dacă statul ar avea o Justiție liberă.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dovedește o incompetență revoltătoare, iar Parchetul General ar trebui să intervină de urgență. Este inadmisibil ca românii să afle din presă că resursele naturale ale țării sunt deja vândute în străinătate, în timp ce Ministerul Energiei menține o secretomanie absurdă, sfidând orice principiu de transparență.
Agenția Reuters a dezvăluit, pe baza unor surse, că o parte din gazele extrase din perimetrul Neptun Deep vor fi livrate către compania germană Uniper. OMV Petrom, care controlează 50% din proiect și deține rolul de operator, pare să fi decis în mod discreționar viitorul acestei resurse strategice, fără ca românii să fie consultați sau informați.
Și mai scandaloasă este reacția Ministerului Energiei, care a avut nevoie de 17 ore pentru a oferi un răspuns palid, calificând această tranzacție ca „un pas natural” într-un proiect strategic. Ce este „natural” în faptul că o resursă vitală pentru România ajunge în mâinile altora, în timp ce populația și economia locală sunt lăsate fără alternative?
România consumă anual aproximativ 8-9 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care doar un miliard provine din Marea Neagră, restul fiind extras de OMV Petrom și Romgaz din exploatări terestre. Perimetrul Neptun Deep conține rezerve estimate între 80 și 100 de miliarde de metri cubi, cu posibilitatea de a ajunge la 200 de miliarde. Cu toate acestea, în loc ca aceste resurse să fie utilizate pentru securitatea energetică a țării, ele sunt direcționate către marile corporații străine, într-un aranjament obscur, orchestrat de un minister care pare să acționeze în interesul altora, nu al românilor.
Două nulități.