Marcel Ciolacu a venit cu declarație incendiară, în ceea ce privește acțiunea lui Ludovic Orban, din prima săptămână de când a fost învestit premier. Se pare că acesta a făcut pe plac clientelei politice şi a dat fraţilor Micula o sumă uriașă, mult mai mare decât cea care ar fi investită în alocațiile copiilor. Declarația a fost făcută în urma refuzului de a dubla alocațiie, chiar și după ce Curtea Constituțională a respins creșterea etapizată propusă de premier.
„Iar l-am văzut pe prim-ministrul Orban continuând să mintă cu neruşinare. Îmi pare rău pentru domnul Ludovic Orban, dar îmi aduc aminte cum în prima săptămână de când a fost învestit premier al României a făcut o plată unei clientele politice, a unor fraţi Micula parcă, printr-o sumă astronomică. Vreau să îl anunţ oficial pe domnul prim-ministru că ar fi cazul, fiindcă mandantul dânsului se apropie de sfârşit, să aibă decenţa şi la sfârşitul mandatului să aloce banii necesari dublării alocaţiilor, mai ales după hotărârea CCR, care e mai mică cu aproape 100 milioane euro decât a plătit clientelei politice. Acesta e adevărul şi nu cel trâmbiţat sau minciunile arătate la televizor”, a afirmat Marcel Ciolacu vineri la Zalău.
Ludovic Orban, despre majorarea alocațiilor: ”Trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă”
Ludovic Orban, premierul României, afirmă că mai sunt ”cu siguranță”, căi de atac a deciziei CCR, privind dublarea alocațiilor. Astfel că, el propune dublarea alocațiilor ”în cinci trepte”.
„Cu siguranță (mai sunt căi de atac – n.r.). Am mai trăit acest episod. PNL va dubla alocațiile, dar așa cum am hotărât, în cinci trepte. Deocadată e numai un anunț. Așteptăm motivarea, în funcție de care vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creșterea alocațiilor e o prioritate pentru PNL, dar ea trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă”, spune Ludovic Orban.
Liderul PNL adaugă că dublarea alocațiilor reprezintă un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creștere a deficitului semnificativă, de 0,6%.
Joi, 24 septembrie 2020, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea Guvernului și decis că alocațiile trebuie dublate și nu crescute etapizat.
Povestea procesului intentat de frații Micula
În luna decembrie, Ludovic Orban a declarat că Guvernul a hotărât să achite suma pentru care există titlu executoriu în România, în urma procesului intentat statului român de fraţii Micula şi care afecta activitatea Romatsa. A fost vorba de aproximativ 400 milioane euro.
„Bugetul Ministerului Finanţelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plăţii, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunţată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii. (Cauza Micula)”, pootrivit unui anunţ de atunci al Guvernului.
Într-un comunicat al firmei de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu, postat pe site-ul acesteia, este prezentat faptul că, în data de 5 martie, Tribunalul arbitral internaţional constituit sub auspiciile Centrului internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan şi Viorel Micula şi de mai multe societăţi române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA (reclamanţii).
Totodată, Tribunalul a obligat reclamanţii să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra împotriva pretenţiilor şi a cheltuielilor de arbitraj.