Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, consideră că decretul emis de Klaus Iohannis, pentru instaurarea stării de urgență pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile, necesită câteva schimbări pentru a-l îmbunătăți. Deși Parlamentul nu poate interveni asupra textului, președintele o poate face prin emiterea unui nou decret.
„Am studiat decretul. Am avut şi un Birou permanent, şedinţă video – pentru prima oară în acest mod în Parlament. Există anumite lucruri în decret care nu sunt foarte bine făcute. Acum, procedural, Parlamentul poate aproba sau nu acest decret, nu poate interveni. În schimb, noi vom avea mâine mai multe şedinţe de comisii: Comisia de buget, apărare, sănătate, juridică, în care parlamentarii o să facă anumite observaţii în raportul cu privire la hotărârea de încuviinţare a stării de urgenţă. Preşedintele României poate să ţină cont de aceste observaţii sau nu.
Dacă doreşte să ţină cont de aceste observaţii ale parlamentarilor trebuie să anuleze acest decret şi să emită alt decret. Noi am votat acest Guvern fără să ţinem cont că PNL poate să facă sau nu abuzuri. Am văzut prioritatea românilor, care este fără doar şi poate siguranţa, dacă acum se fac abuzuri inclusiv prin achiziţii directe – acest Guvern se gândeşte să îşi sature clientela politică – nu avem de unde să ştim.
Însă luăm lucrurile de bună credinţă. Sperăm că va exista un control al Curţii de Conturi amănunţit în tot ceea ce priveşte desfăşurarea acestor 30 de zile.
Este o luptă contra timp, părerea mea este că starea de urgenţa a fost decretată mult prea târziu, trebuia luată (decizia – n.r.) de mai mult timp, trebuiau luate măsuri economice de mai mult timp. Unul dintre motivele pentru care am votat acest guvern este că am crezut că a doua zi vor fi date ordonanţe de urgenţă pentru corectarea lucrurilor în economie. Lucrurile sunt mai grave decât ne aşteptăm, mă refer economic. În prima parte a decretului nu se enumeră din Ordonanţa 1 cu limitarea accesul presei, în anexe apar anumite reglementări, ele trebuiau asumate din prima parte şi explicate în anexe mult la clar.
Sunt de acord cu limitarea fake news, a răspândirii zvonurilor, dar cine a scris, preşedintele a scris acest decret, a încercat să evite evidenţa în decret. Este o îngrijorare, accesul la informare cred este important. Eu am prins Revoluţia, este primul lucru pentru care am ieşit pe stradă. Decretul are şi părţi bune, sunt şi măsuri cu plafonarea preţurilor la utilităţi pe care noi le-am propus. Cred că ar trebui să fim cu toţii de bună credinţă, să vedem care este prioritatea românilor, care rămâne siguranţa cetăţenilor şi economia naţională”
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi, la ora 12,00, să se dea votul, în plenul reunit, pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la instituirea stării de urgenţă pe o perioadă de 30 de zile. Comisiile reunite de sănătate, juridice şi apărare vor face, marţi, raport comun în cazul documentului transmis de preşedinte Parlamentului, iar tot marţi Comisiile de buget şi pentru drepturile omului vor da avizele necesare.