Prima pagină » Actualitate » Marcel Ciolacu, deranjat că țările europene nu permit organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor: „Românii să nu aibă o nouă umilinţă!“

Marcel Ciolacu, deranjat că țările europene nu permit organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor: „Românii să nu aibă o nouă umilinţă!“

18 sept. 2020, 09:37,
BZI.ro, în Actualitate

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că țările europene nu permit organizarea de secții de votare pentru români.

„Avem informaţii, dacă nu oficiale, neoficiale, dar clare, că toate capitalele şi ţările europene nu permit pe teritoriul ţării lor secţii de vot necesare pentru ca românii din diaspora să voteze. Este îngrijorător deoarece se încalcă principiul fundamental de a alege şi de a fi ales. Revoluţia din 1989 a pornit de la Timişoara şi primul lucru pe care l-au cerut oamenii a fost principiul de a alege şi de a fi ales în mod democratic. Cred că e un semn de întrebare major și ar trebui o discuție serioasă în Parlament să vedem ce e de făcut. În Constituție dreptul de a alege și de a fi ales este fundamental“, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, deranjat că țările europene nu permit organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor: „Românii să nu aibă o nouă umilinţă“

Liderul social democrat lansează un apel ministrului de Externe, căruia îi cere să depună toate diligențele pentru ca „românii să nu aibă o nouă umilinţă“.

„E necesară o discuţie cu ministrul de Externe pentru ca românii să nu aibă o nouă umilinţă, aşa cum au avut-o cand au stat ore întregi în vămi, pentru a intra în ţară. Nu am luat în calcul că ţările vor interzice organizarea de secţii”, a precizat Marcel Ciolacu.

Secții de votare, în condiții speciale

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, până la acest moment, cele mai multe state permit organizarea de secţii de votare, cu respectarea unor măsuri stricte.

„Din păcate, nimeni nu poate, la acest moment, să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia şi ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată. De aceea, luând în considerare riscurile sanitare şi obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse ţări, recomandarea pe care MAE o adresează cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondenţă. Este o modalitate sigură şi simplă şi care permite exercitarea în condiţii de siguranţă sanitară a acestui drept constituţional, în contextul special generat de pandemie”, precizau reprezentanţi ai ministerului de Externe.

Mască de protecție și dezinfectare periodică

Ministerul Afacerilor Externe avertizează că în secțiile de votare din străinătate se vor aplica măsuri stricte.

„Până la acest moment, cele mai multe state permit organizarea de secţii de votare, cu respectarea unor măsuri stricte: purtarea măştilor de protecţie de către participanţii la procesul electoral (alegători şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare), dezinfectarea periodică a mâinilor, păstrarea distanţei fizice recomandate sau instalarea unor panouri de protecţie, amplasarea în localul de vot a recipientelor cu dezinfectant, dezinfectarea periodică a suprafeţelor din localul de vot”, mai menționa MAE.

Potrivit portalului votstrainatate.ro, peste 8.000 de români au ales să voteze prin corespondenţă. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare pentru românii din străinătate a demarat pe 1 aprilie şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică pe 21 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *