Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit despre criza energiei din România. Social democratul consideră că nu este normal ca statul român să emită certificate verzi de producere a energiei, iar energia să fie exportată în afara țării.
Asta în condiţiile în care în coaliție se vorbește despre remanierea lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, dar şi a altor ministrui din Guvernul Ciucă.
Marcel Ciolacu, despre criza energiei din România
Marcel Ciolacu a explicat faptul că nu a mers în Constanța de Ziua Marinei pentru că avea alt program (s-a speculat un posibil conflict cu premierul). Acesta a precizat faptul că Vasile Dîncu, ministrul al cărui minister a organizat evenimentul a fost prezent în Portul Tomis la manifestări. Revenind la principalul subiect, social democratul consideră că acum Coaliția se concentrează pe prețurile de la energie și despre soluțiile pe care le vor găsi:
Am avut alt program în cursul zilei de ieri, şi nu am putut fi prezent în Constanța. Dar am înţeles că a mers domnul ministru Dîncu. Este doar o speculație. Nu sunt, din punctul meu de vedere, tensiuni în Coaliție. Toată lumea este concentrată pe prețurile la energie. Sunt două componente clare, este această perioadă şi pentru anul viitor când 85% din energie nu este cumpărată. Vom avea astăzi o întâlnire. Prioritate în ceea ce privește Coaliția este energia și mai este și abordarea Ministerului Finanțelor. Ştiţi foarte bine că este o supraimopozitare a producătorilor, iar aceștia au vândut energia cu supraimpozitarea de 400-500 e lei la 2000 de lei. Vom vedea că România a consumat cât a preodus. Trebuie să găsim o modalitate pentru vârfuri, când nu există soare și nu există vânt pentru energie eoliană.
Acolo trebuie să importăm, iar de asta suntem conectaţi la Europa. Ce nu consider eu normal, în afară de specula asta neimpozitată, așa cum sunt impozitaţi producătorii, o zonă nereglementată. Statul român dă certificate verzi, pentru energia verde. Statul român dă certificate verzi, iar energia verde produsă în România este exportată. Nu este normal, iar ministrul Energiei trebuie să vină cu soluţii. Noi încercam să venim cu același preț pentru energie și în perioada care urmează. a explicat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu consideră că majoritatea românilor consumă până în 150 MWh şi că statul român a intervenit în zonele vulnerabile, așa cum a făcut-o până acum. Ba mai mult, România este printre puținele state care au intervenit și în zona economică. Părerea liderului PSD este că viitoare soluție găsită de Coaliție trebuie să rămână în valabilitate până în 2025.
Criza energiei impune măsuri critice în Uniunea Europeană
România nu este primul sau singurul stat care traversează o criză a energiei, după ce Rusia a anunțat că va sista livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană. Sunt tot mai multe state care au luat decizii critice în intenția lor de a reduce consumul cu 15%, pentru a preveni o problemă a lanțului de aprovizionare. Așadar, Cehia a decis ca temperatura maximă din birouri să fie la 18 grade, iar în spitale de 20. Alte state au decis să amendeze firmele care folosesc aerul condiționat și lasă ușa deschisă.
Revenind în România, cu toate că țara își poate asigura un procent ridicat de independență energetică, vorbim de gaze naturale și energie electrică, prețurile de consum sunt foarte mari. Sunt multe probleme pe piața energetică în special din cauza ”băieților deștepți din energie” care fac milioane de euro profit pe speculă. Așadar, vom vedea dacă Marcel Ciolacu va lua măsuri în criza energetică din România și va elimina această problemă.