Nu știm pe ce lume trăiește prim-ministrul Marcel Ciolacu care consideră că economia merge în direcția corectă în contextul în care recent România s-a mai împrumutat pentru plata pensiilor și salariilor. Deficitul bugetar este unul record, iar împrumuturile de pe piețele externe sunt și ele la un nivel maximal!
Doar în 2024 Guvernul PSD-PNL-UDMR a împrumutat zeci de miliarde de euro, iar în 2025 sunt alte peste 13 miliarde de euro! Pensiile și salariile nu s-au majorat pentru că nu sunt bani la bugetul central, dar prim-ministrul României consideră că situația economică este una bună! Părem că suntem într-un film cu actori proști!
Marcel Ciolacu crede că economia merge în direcția corectă
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, în cadrul ședinței de Guvern de joi, că economia României dă semne clare de stabilitate și creștere, un indicator important fiind contribuțiile record la Pilonul II de pensii private. Conform acestuia, în luna februarie s-a atins un nivel fără precedent, cu un total de 1,8 miliarde de lei virați în conturile de pensii private.
Referindu-se la evoluția acestor fonduri, premierul a precizat că, la finalul anului 2024, activele din Pilonul II au înregistrat o creștere semnificativă de aproape 20%. Acesta a reamintit că, în urmă cu un an, existau temeri legate de o posibilă naționalizare a Pilonului II, însă realitatea economică actuală arată contrariul. Prin politicile implementate de actualul Guvern, s-a ajuns la cele mai mari contribuții înregistrate în ultimii 17 ani de existență a pensiilor private.
Anul 2024 a marcat o creștere spectaculoasă a sumelor direcționate către Pilonul II, ajungând la 17,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 40% față de anul precedent. Totodată, contribuția medie lunară a unui participant activ a urcat la 384 de lei în luna decembrie 2024, comparativ cu 276 de lei în aceeași lună din 2023.
În ceea ce privește beneficiarii, peste 52.000 de români au primit pensii private în cursul anului trecut, suma totală achitată ridicându-se la 1,09 miliarde de lei. Dintre aceștia, cei mai mulți, respectiv 56,4%, au încasat pensia la atingerea vârstei de pensionare, în timp ce 16,6% au primit banii în urma unui deces, iar 26,9% din cauza unei situații de invaliditate. Majoritatea beneficiarilor, aproximativ 81%, au optat pentru plata integrală a sumei într-o singură tranșă, în locul unei plăți eșalonate.
Guvernul PSD-PNL-UDMR aproape de faliment
Într-un climat economic tot mai dificil, partidele aflate la guvernare au demonstrat o incapacitate cronică de a veni cu soluții eficiente, iar efectele sunt vizibile prin numărul tot mai mare de companii care își închid porțile. Firmele se confruntă cu dificultăți majore, iar România riscă să devină un mediu neprielnic pentru afaceri, din cauza deciziilor politice care au afectat grav economia națională.
Statisticile din 2024 conturează o imagine sumbră: peste 155.000 de companii fie au fost dizolvate, fie au intrat în insolvență sau și-au suspendat activitatea. Această situație nu este un accident, ci rezultatul unor politici economice incoerente și a lipsei de măsuri eficiente pentru protejarea antreprenorilor. Autoritățile nu au reușit să sprijine mediul de afaceri, iar deciziile lor au pus o presiune imensă asupra firmelor, în special a celor mici și mijlocii.
Creșterea inflației, majorarea taxelor, scăderea cererii și efectele unei crize economice globale au amplificat problemele mediului privat. În loc să vină cu soluții reale pentru a ajuta companiile să traverseze această perioadă dificilă, măsurile luate de guvernanți s-au dovedit fie ineficiente, fie chiar dăunătoare. În acest context, numărul firmelor care se închid continuă să crească alarmant, semnalând o deteriorare profundă a economiei.
Dar cum au cheltuit banii care trebuiau sa fie pentru cresterea salariilor si pensiilor?Asta sa raspunda…Minte,cu nerusinare.
Dupa parerea covrigarului de Ciolacu, asa ar trebui sa fie: Statul sa se imprumute pentru a putea achita obligatiile (salarii+pensii). Realizati capacitatea de a gandi logic a celor care iau decizii pentru noi????
De unde bani?
Patronache nu-si plateste darile decat daca-l strangi cu usa, si asta in ultimul moment, mai spre toamna-iarna incolo.
PNRR inghite de la buget, iar UE ori deconeteaza tarziu, dupa un an, ori te penalizeaza si nu deconteaza.
Singurii care-si platesc darile la timp sunt salariatii. Sigur, ei platesc numai pentru ce-i pe hartie. Pentru ce primesc la negru, nu.
Deci, de unde bani pentru salarii la medici, profesori, politisti, etc?
cu un prim ministru fără viziune cum naiba să meargă economia bine ? nu poate să plătească nici pensiile tăiate cu 12% (neindexate de la 1 ian. ) !