Prima pagină » Actualitate » Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre facturile românilor la energie
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre facturile românilor la energie

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre facturile românilor la energie

27 ian. 2022, 10:46,
în Actualitate

În aceste momente, liderul PSD, Marcel Ciolacu a susținut o mică conferință de presă în care a vorbit despre facturile românilor. Liderul social democrat a dat asigurări că furnizorii nu vor emite facturi greșite pentru luna ianuarie.

Anunțul vine în contextul în care ministrul Energiei a anunțat o nouă Ordonanță de Urgență referitor la plafonarea prețurilor la energie care își va face efectele începând cu luna februarie 2022. Asta în condițiile în care ar fi neconstituțional dacă ar avea efecte retroactive.

 

Ce spune Marcel Ciolacu despre facturile românilor la energie

Prezent în Parlamentul României, Marcel Ciolacu a vorbit cu jurnaliștii despre subiectul facturilor românilor la energie. Liderul PSD a dat asigurări că România nu se află într-un vid legislativ și că legea votată de Parlament în decembrie nu s-a aplicat corect, milioane de români primin facturi calculate greșit. Ciolacu a vorbit despre faptul că Executivul a adoptat în ianuarie un OUG care va asigura că frunizorii vor corecta facturile emise greșit:

Cred că acesta este drumul pe car trebue să îl parcurgem. Am lucrat împreună cu domnul Vianu pe aceste programe, în ultimii 2 ani. Aseară nu a fost o întâlnire a coaliției ci a fost întâlnire pentru a discuta mai multe aspecte legate de şedinţa de coaliție de marți. Noi avem o lege din decembrie care nu s-a aplicat corect, pentru că pe lunile noiembrie și decembrie au fost emise 4 milioane de facturi greşite. S-a dat o OUG care obligă să se emită facturile corecte. Pe luna ianuarie suntem acoperite. Dacă s-ar fi introdus şi luna ianuarie în ultimul OUG era retroactiv. a menționat Marcel Ciolacu.

Cea mai mare provocare pentru români este de la 1 aprilie atunci când trebuie să există o altă serie de măsuri. Marcel Ciolacu a punctat faptul că Franța a negociat cu Comisia Europeană plafonarea prețurilor la energie pe o perioadă mai lungă de timp, iar premierul Nicolae Ciucă ar trebui să facă demersurile necesare pentru a porni aceleași negocieri:

Nu suntem într-un vid legislativ pentru luna ianuarie mai ales că s-a dat o OUG ca să se corecteze facturile. Nu cred că se va emite facturi greşite pe luna ianuarie. Este un plafon mai mic la consum. Până în 500KW se încadrează aproximativ 70% dintre români. Marea provocare este ce vom face de la 1 aprilie. Franța a negociat o depășire a celor 6 luni cu 3 luni. Am avut discuţia cu premierul pentru a începe discuțiile cu Comisia Europeană. a conchis Marcel Ciolacu.

Virgil Popescu a anunțat o OUG care va intra în vigoare de la 1 februarie 2022

În urmă cu câteva zile, Virgil Popescu a anunțat că Executivul a publicat o OUG care va intra în vigoare de la 1 februarie 2022 și care prevede corectarea facturilor românilor. Ministrul Energiei a transmis faptul că OUG-ul nu va fi aplicată retroactiv pentru că ar fi un conflict de neconstituționalitate:

Ordonanţa va fi pentru ultimele luni din această iarnă. Ordonanţa nu se poate aplica retroactiv. Ea se va aplica de la 1 februarie, ca să nu aibă riscuri de neconstituţionalitate.

Ministerul Energiei nu supraveghează piaţa şi nimeni nu s-a gândit că în aplicarea acestei ordonanţe ne vom trezi că furnizorii nu aplică compensarea şi plafonarea.

Acum venim cu un nou proiect de OUG. O să includem şi observaţiile industriei”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, marţi

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *