Marcel Ciolacu a declarat în Parlamentul României faptul că actuala Constituţie ar trebui schimbată. Liderul PSD a vorbit şi despre necesitatea schimbării modului în care este condusă România dar și despre rolul președintelui în statul român. Klaus Iohannis este direct vizat de declarațiile social democratului.
Pe de altă parte este bine știut faptul că PSD a avut mai multe declaraţii prin vocea lui Sorin Grindeanu despre schimbarea Constituţiei.
Marcel Ciolacu explică rolul președintelui în statul român. Ce spune despre Klaus Iohannis
Marcel Ciolacu a explicat în discursul din Parlamentul României că se impune o modificare a Constituţiei şi că trebuie definit rolul președintelui în statul român. Liderul PSD consideră că actuala Constituţie are un sistem extrem de ciudat în legătură cu acest rol și că au fost multe dăți în care președintele și-a depășit cadrul constituţional, acela de mediator:
Din această perspectivă, o clarificare a atribuțiilor președintelui cred că se impune. Trebuie să ne gândim dacă e momentul să depășim angoasa dictaturii comuniste în ceea ce privește statutul și rolul președintelui.
Acum 3 decenii a fost stabilit un sistem echilibrat prin care cetățenii să își aleagă direct președintele, însă puterile sale au fost limitate ca să nu devină un dictator.
Trebuie ca cei care vor lucra la reforma Constituției să se pronunțe dacă acest sistem – în care președinte este o struțo-cămilă între un președinte francez, de exemplu, și un monarh spaniol mai poate funcționa în România.
Rolul președintelui a fost gândit că un producător de consens. Din păcate, a sfârșit de multe ori în a fi un producător de tensiune în societate. Nu de puține ori am văzut cum președintele și-a depășit rolul de mediator și a intervenit brutal peste celelalte puteri constituționale. a menționat liderul PSD.
Relațiile dintre președinte și premier au fost în majoritate conflictuale în ultimii 30 de ani
În încheierea declarațiilor pe acest subiect, Marcel Ciolacu a menţionat faptul că relațiile dintre premier și președinte au fost deseori tensionate, mai ales în contextul în care premierul a devenit deseori o marionetă.
De altfel, relațiile dintre președinte și premier au balansat în ultimii 30 de ani între conflict și obediență. Am văzut că, atunci când majoritatea parlamentară a fost favorabilă președintelui, acesta a ajuns șeful de facto al Guvernului. Premierul a devenit o marionetă. În cealaltă extremă, a coabitării, președintele a fost mai degrabă izolat de către primul-ministru, care a preluat toată puterea executivă. Aceasta nu este normalitatea! (pauză) arată Marcel Ciolacu.
România nu mai trebuie condusă prin OUG-uri
Pe de altă parte, Ciolacu a precizat faptul că România nu mai trebuie condusă prin OUG-uri iar noua Constituție trebuie să pună o limită prin care Ordonanțele de Urgență pot fi date. Există o necesitate pentru a stabili cu claritate atribuțiile fiecărei puteri în parte:
În plan guvernamental, cred că viitoarea Constituție trebuie să găsească mecanisme mult mai clare de limitare a practicii excesive a ordonanțelor de urgență. Parlamentul nu este anexa Guvernului, ci un partener instituțional. S-a folosit prea mult pretextul urgenței astfel încât practica ordonanțelor a devenit o modalitate curentă de legiferare. Lucrurile nu mai pot continua așa!
În general, este nevoie de o clarificare a atribuțiilor fiecărei puteri în parte. Și sunt convins că experții vor găsi cele mai bune soluții astfel încât să nu devenim victimele unui experiment constituțional! a conchis liderul PSD. a conchis Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și liderul PSD.
În trecut, prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu a vorbit la rându-i despre necesitatea schimbării Constituției României.